Macron sľubuje bojovať proti zahraničným imámom, ktorí kážu „islamistický separatizmus“
19 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž obmedzí imámov z moslimských krajín, ktorí prichádzajú do Francúzska preto, aby donútili veriacich k porušovaniu zákona. Informuje portál DW.


Macron sľúbil, že „postupne“ ukončí program, ktorý umožňuje moslimským krajinám vysielať imámov a učiteľov do Francúzska s cieľom vyučovať jazyky a kultúru, ktoré nie sú pod dohľadom štátu. Francúzsky prezident tiež uviedol, že vplyv cudzích imámov vedie k tomu, že „sa oddeľujú od republiky, a preto nerešpektujú jej zákony“.

Francúzsky vodca vyčlenil Turecko, pretože na rozdiel od Alžírska, Maroka a Tuniska, ešte s nimi nedosiahlo dohodu o programe. "Turecko si dnes môže zvoliť, či sa bude uberať touto cestou s nami alebo nie, ale nenechám žiadnu zahraničnú krajinu, aby kŕmila našu republiku kultúrnym, náboženským alebo iným separatizmom," uviedol Macron.

"Nemôžeme mať turecké zákony na francúzskej pôde. V žiadnom prípade," prehlásil francúzsky prezident.

Podľa ministerstva vnútra je vo Francúzsku v súčasnosti 151 tureckých imámov.

Macron na záver dodal, že „sa nikoho nepokúša uraziť, ale nie je so súčasnou situáciou spokojný“. S cieľom bojovať proti „islamistickému separatizmu“ požiadal Francúzsku moslimskú radu (CFCM) o zlepšenie výcviku imámov, aby „ovládali“ francúzske zákony.

AKTUALIZOVANÉ: Turecká vojenská operácia v Idlibe je iba „otázkou času“, varuje Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval vojenským vpádom do provincie Idlib v Sýrii, pričom dodal, že operácia môže začať kedykoľvek. Informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár