Bojovníci z OĽaNO možno nie sú až tak čístí ako tvrdia
19 | 02 | 2020 I Gabriel Matta

Dohadzujú si matovičovci miesta?


OĽaNO, ktoré sa prezentuje najmä snahou o očistenie politiky od „zlodejov a podvodníkov“, v posledných týždňoch pred blížiacimi sa voľbami výrazne rastie. Niektoré indície však naznačujú, že poslanci od Igora Matoviča nemusia byť takí čistí, ako sa na prvý pohľad zdá.



Matovičove Kauzy

Okrem tvrdého slovníka, ktorý Matovič používa na adresu politikov, ktorých podozrieva z korupcie a podvodov, sa líder OĽaNO v minulosti preslávil viacerými kauzami. Matovič napríklad čelil podozreniam z daňových podvodov.


V roku 2004 mal vo Fábii, ktorú mal mať požičanú od svojho bratranca Martina Viskupiča, najazdiť za jeden rok viac ako 200-tisíc kilometrov. V prepočte teda ide o približne 600 kilometrov denne, pričom si mal podľa podozrení na daňovom výkaze znížiť daň o 12-tisíc eur.


Ako sa v neskôr roku 2016 zistilo, inkriminovaná Fábia mala za tie roky najazdených dohromady menej kilometrov, ako tomu malo byť už len v menovanom roku 2004. Matovič však obvinenia z krátenia dane naďalej odmieta a to aj napriek tomu, že vyšetrovateľ, podľa uznesenia o zastavení trestného stíhania, potvrdil, že k trestnému činu skutočne došlo. Skutky, ktorých bol líder Obyčajných ľudí podozrivý, však boli medzičasom premlčané a na základe tohto faktu bolo následne trestné stíhanie Matoviča zastavené.


Matovič však čelil aj iným podozreniam v súvislosti s krátením dane. V roku 2002 si v Nemecku kúpil rozobraný tlačiarenský stroj, okolo ktorého sa neskôr vyrojilo množstvo špekulácií. Po tom, ako stroj poskladal, ho v roku 2007 predal svojej firme RegiónPress. Problém nastal v bode, kedy daňový úrad začal namietať spôsob, akým bol tlačiarenský stroj zaevidovaný. „Rozdiel medzi názorom na účtovanie tlačiarenského stroja Matovičom a trnavskými kontrolórkami robil rozdiel dane približne 60-tisíc,“ písal v tom čase Denník N.


ODHALENIE: Matovičov marketing a vplyv ESETu
Za enormný nárast popularity môže líder hnutia OĽaNO ďakovať aj majiteľom ESETu. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Peter Bachan

Matovičovi sa však nakoniec podarilo s „čístým štítom“ vyviaznuť aj v tomto prípade. Daňové úrady totiž netrvali na tom, že by v tejto súvislosti urobil šéf OĽaNO chyby spojené s odvedením DPH či s clami.



Ako OĽaNO ovládlo Trnavský kraj

Podozrenia z nekalej činnosti či rodinkárstva sa v OĽaNO netýkajú iba samotného Matoviča. Po novembrových voľbách v roku 2017 do orgánov samosprávnych krajov, sa stal novým županom ďalší Matovičov bratranec, Jozef Viskupič. Ten predtým v roku 2010, po parlamentných voľbách, pôsobil ako poslanec NRSR za SaS a neskôr, medzi rokmi 2012-2016 bol poslancom práve za hnutie OĽaNO. Matovičovcom sa tak prostredníctvom Viskupiča v roku 2017 podarilo politicky ovládnuť Trnavský samosprávny kraj (TTSK).


Podozrenia sa týkajú najmä manželky jedného z ďalších členov OĽaNO Jána Barceliho, ktorý na súčasnej kandidátke hnutia figuruje na 95. mieste. Hoci to nie je práve nejperspektívnejšie miesto, Barceli sa predsa len zúčastní boja o miesto v parlamente. Dostať sa do parlamentu, v prípade, ak by obdržal dostatočný počet preferenčných hlasov, mu môžu pomôcť aj stúpajúce preferencie hnutia. Tie sa pri poslednom prieskume výrazne priblížili k preferenciám strany Smer.


Aktuálnym problémom Matovičovcov je však do očí bijúca blesková výmena dlhoročného riaditeľa Domova sociálnych služieb (DSS) pre dospelých v Lehniciach, Tibora Vargu. Podozrivé je, že DSS v Lehniciach, ktorý patrí pod správu TTSK, v súčasnosti vedie Barceliho manželka, Kristína Barceliová. Tú do funkcie riaditeľky DSS znova vymenoval v polovici minulého roka samotný župan Jozef Viskupič.


Ponúka sa teda zásadná otázka, fungujú vzťahy medzi matovičovcami a ich rodinnými príslušníkmi na krajskej úrovni transparentne? Minimálne ide o pomerne neštandardné a podozrivé prepojenia v rámci hnutia OĽaNO. Tieto zvláštne prepojenia sú do očí bijúce o to viac, že matovičovci sa veľmi aktívnym spôsobom pokúšajú upozorňovať na prešľapy svojich politických oponentov. No na druhej strane na prešľapy a pochybné prepojenia svojich spolu-straníkov a ich rodinných príslušníkov akosi upozorňovať zabúdajú. Zdá sa však, že Matoviča v týchto voľbách nedobehnú ani resty z minulosti a ani aktuálne podozrenia z rodinkárstva.


Rómovia ako „CHRÁNENÝ DRUH“? (Peter Oremus)
(autor je aktívny politik) Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Peter Oremus