Singapur oznamuje podporu v boji proti koronavírusu v hodnote 4,6 miliárd dolárov
18 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Singapur v utorok predstavil finančné balíčky vo výške 4,6 miliárd dolárov, aby sa vysporiadal s dopadom prepuknutia koronavírusu, ktorý narušil ekonomiku mestského štátu a vyvolal obavy z recesie.

Toto finančné centrum oznámilo 77 prípadov vírusu, jedného z najvyšších čísel mimo pevninskej Číny, kde patogén zabil stovky a nakazil desiatky tisíc. Očakáva sa, že vírus v Singapure, nezasiahne iba cestovný  ruch, ale aj v obchod, píše alarabiya.net

Minister financií Heng Swee Keat v rámci rozpočtu ohlásil finančné balíčky v celkovej výške 4,6 miliard dolárov a varoval, že ešte stále nepociťujeme plný dopad prepuknutia choroby. "Trvanie a závažnosť tejto nákazy a vplyv na globálne hospodárstvo sú stále nejasné," uviedol. "Musíme byť pripravení ... ekonomický dopad môže byť horší, ako sme predpokladali."

Suma 5,6 miliárd dolárov bola vyčlenená na pomoc spoločnostiam a rodinám prekonať spomalenie, pričom veľká časť by mala ísť do firiem v najviac postihnutých odvetviach vrátane letectva, cestovného ruchu a maloobchodu. Sú to aj peniaze na pomoc rodinám, ktoré prídu vo forme výplat v hotovosti a poukážok na nákup potravín pre osoby v núdzi. Ďalších 800 miliónov dolárov bolo vyčlenených na podporu boja proti vírusom, pričom väčšina z peňazí išla na ministerstvo zdravotníctva.

Heng povedal, že balíčky by mali za následok celkový rozpočtový deficit vo výške 10,9 miliárd dolárov, dodal však, že vláda má dostatok prebytkov na jeho financovanie. Počas vypuknutia závažného akútneho respiračného syndrómu (SARS) v rokoch 2002 - 2003 orgány zadotovali finančný balík v celkovej výške 230 miliónov dolárov.

Ministerstvo obchodu v pondelok uviedlo, že rast v tomto roku by mohol byť medzi -0,5 a 1,5 percenta. Analytici tvrdia, že to znamená väčšie riziko recesie. Singapur zakázal vstup cestujúcim z pevninskej Číny, najväčšieho zdroja turistov v meste.

Tradičná čínska medicína je účinná pri liečbe COVID-19
17 | 02 | 2020 | Mário Martinka