Práca na zmeny má podľa ľudí pracujúcich v zmennej prevázke aj pozitíva
18 | 02 | 2020 I SITA

Nepravidelný pracovný čas môže mať aj veľa pozitív. Podľa prieskumu spoločnosti Déhora považuje takmer 6 z 10 respondentov (58 %) za najväčšie plus práce na zmeny voľno počas bežného pracovného týždňa.


Viac než polovica opýtaných (52 %) oceňuje aj možnosť zariadiť si súkromné veci v čase, keď sa dá vyhnúť dlhým radom na úradoch alebo dlhému čakaniu u lekára.

"Polovica oslovených zamestnancov v zmenovom režime tiež považuje za jednu z najväčších výhod aj možnosť vyššieho zárobku počas víkendov, nočných zmien alebo sviatkov vďaka príplatkom," uvádza sa v tlačovej správe. Prieskum vykonala agentúra IPSOS na vzorke 1 049 respondentov pracujúcich v zmennej prevádzke.

Práca na zmeny býva náročná predovšetkým pre nočné zmeny. Z toho však vyplýva aj pozitívum, že zamestnanci tak majú nárok na viac ako dva dni voľna za sebou. V prieskume to potvrdila takmer tretina respondentov (31 %).

Predseda Demokratickej strany žiada odchod Galka a spol. z kandidátky
Kravčík hovorí, že galkovci sa rozhodli podieľať na volebnej korupcii. Aktualizované o vyjadrenia skupiny poslancov okolo Ľ. Galka. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | TASR


Nielen, že môžu tento voľný čas využiť na zotavenie a dohnanie spánkového deficitu, ale majú aj väčší priestor na plánovanie viacdňových výletov bez toho, aby si museli brať dovolenku. Viac ako pätina respondentov (22 %) si pri práci na zmeny chváli aj menej dochádzania pri 12-hodinových rotáciách alebo možnosť pracovať nadčas, čo pre nich znamená vyšší zárobok.

Aj keď víkendové a nočné zmeny sú vďaka príplatkom pre väčšinu respondentov výhodou, pre viac než štvrtinu ľudí (27 %) je práca cez víkendy najmenej obľúbenou. Pre tretinu respondentov (33 %) je nevýhodou komplikované organizovanie súkromného a pracovného života.

Aj keď viac ako polovica ľudí (52 %) v prieskume potvrdila, že im zamestnávateľ v naliehavých prípadoch umožňuje vymeniť si zmenu podľa potreby, niekedy sa to nezaobíde bez komplikácií, či už s nadriadeným, alebo s kolegami.

Medzinárodná poradenská skupina Déhora sa zaoberá plánovaním a riadením pracovných síl v podnikoch s prácou na zmeny. Už od roku 1987 ponúka odborné znalosti organizáciám vo všetkých sektoroch ekonomiky a podieľa sa tak na zvyšovaní efektivity ich podnikania.

V súčasnosti má Déhora pobočky v Holandsku, Belgicku, Poľsku a Českej republike, a poskytuje služby stovkám spoločností po celej Európe takmer v každom odvetví, od výroby a spracovateľského odvetvia, cez zdravotníctvo, služby, logistiku, až po štátnu správu.

"Tortoví opozičníci" by podľa premiéra mali namiesto blokovania parlamentu radšej pomôcť ľuďom
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého, aby prestali blokovať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | TASR