„Lekári sa obávajú, že Assange môže zomrieť vo väzení vo Veľkej Británii po „efektívnom umučení k smrti“
18 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Viac ako 100 lekárov vyzýva britskú vládu, aby zastavila „psychologické mučenie“ Juliana Assangeho a poslala ho do nemocnice. Je to ich štvrtý taký list, odkedy sa novinár objavil pred súdom. Informuje portál RT.


Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange môže zomrieť vo väzení v Spojenom kráľovstve po tom, čo bol „skutočne mučený na smrť“, tvrdí v liste vydanom v The Lancet, vedúcom lekárskom časopise, skupina 117 lekárov z 18 krajín. V liste sa uvádza, že Assange si vyžaduje neodkladnú lekársku starostlivosť a bol vystavený „dlhodobému psychologickému mučeniu“. Skupina opäť žiada, aby bol presunutý do fakultnej nemocnice na lekárske vyšetrenie a ošetrenie.

Na druhej strane šéfredaktor WikiLeaks Kristinn Hrafnsson naopak tvrdil, že Assangeho zdravie sa zlepšuje a už nie je držaný v samote. Hrafnsson hovoril s novinármi pred budúco-týždňovým súdnym konaním o žiadosti o vydanie do USA.

Assangeovo zdravie sa trápilo jeho prívržencov už nejaký čas. Nils Melzer, osobitný spravodajca OSN pre mučenie, navštívil Assangeho vo väzení v máji 2019 a uviedol, že novinár vykazuje „všetky príznaky typické pre dlhodobé vystavenie psychologickému mučeniu“.

Dovtedy strávil Assange sedem rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde žil v prestavanej kancelárii pod neustálym dohľadom, predtým, ako bol zadržaný v Belmarshskej väznici s maximálnou ostrahou. Čoskoro po Melzerovej návšteve sa verejnosť stretla s Assangeom na jeho pojednávaní o prípadovom manažmente 21. októbra 2019. „Lekári pre Assangea“ tvrdia, že sa javil „bledý, podviživený, zostárnutý a krívajúci. Viditeľne ťažko sa snažil spomenúť si na základné informácie, sústrediť sa na svoje myšlienky alebo vyjadriť svoje slová. “ Na konci konania novinár povedal sudcovi že „nerozumel tomu, čo sa na súde stalo“.

Na pojednávaní sa rozhodlo, či USA môžu uviesť svoj prípad na účely vydania Assangea do USA. Zakladateľ spoločnosti WikiLeaks je hľadaný Washingtonom, za to že „nezákonne získal a zverejnil utajované dokumenty týkajúce sa národnej obrany“ pomocou bývalého spravodajského analytika Chelsea Manninga. Ministerstvo spravodlivosti obvinilo novinárov z 18 trestných činov, ktoré majú vo väzení maximálny trest 175 rokov.

„Doctors for Assange“, ktorý sa obávali vydávacieho konania a lekárskych potrieb Assangea, predtým britskej vláde v novembri 2019 napísali dva otvorené listy bez odpovede. Požiadali tiež austrálsku vládu, aby sa v jeho mene zúčastnila na konaní, pretože je austrálskym občanom, nedostala však žiadnu odpoveď.

„Nemôžeme sa jednoducho dostať do vnútra“: Advokát Assangeho sa sťažuje na nedostatok prístupu k zakladateľovi WikiLeaks
Advokát, ktorý zastupuje Juliana Assangeho, povedal londýnskemu súdu, že právna skupina zakladateľa WikiLeaks sa s ním stretáva len obmedzene a to brzdí prípravu na jeho súdny proces vydávania do Spojených štátov. Píše RT. Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon