Jeff Bezos chce bojovať proti globálnemu otepľovaniu, na jeho riešenie vyčlenil 10 miliárd dolárov
Jeff Bezos, výkonný riaditeľ Amazonu a najbohatší muž sveta, uviedol, že prostredníctvom iniciatívy s názvom Bezos Earth Fund podporí riešenie krízy v oblasti zmeny klímy desiatimi miliardami dolárov.

Internetový denník indiatoday.in dnes priniesla správu o tom, že CEO spoločnosti Amazon Jeff Bezos v pondelok oznámil, založenie fondu s názvom Bezos Earth Fund, ktorý by mal viesť k riešeniu zmeny podnebia. Bezos, ktorý je najbohatším človekom na svete, ohlásil príspevok 10 miliárd dolárov prostredníctvom Instagramového príspevku.

Zaväzujem sa udeliť 10 miliárd dolárov začiatkom leta na rôzne granty,“ napísal Bezos vo svojom príspevku na Instagrame. „Zem je jedna vec, ktorú máme všetci spoločné - poďme ju chrániť spoločne.“

Bezos vyjadril svoje znepokojenie v súvislosti s globálnym otepľovaním, ktoré sa v posledných rokoch prejavilo nielen na zvyšujúcich sa teplotách po celom svete, ale aj na zvyšovaní vln horúčav, cyklónov, záplav a zmien miestneho počasia. Generálny riaditeľ Amazonu zdôraznil, že globálne otepľovanie je „najväčšou hrozbou“ pre našu planétu. „Chcem spolu s ostatnými spolupracovať na rozšírení známych spôsobov, ako aj na objavovaní nových spôsobov boja proti ničivému dopadu zmeny klímy na túto planétu, ktorú zdieľame všetci,“ napísal.

Popri prísľuboch najbohatšieho človeka na svete je tu dôležitejší aj jeho finančný záväzok. Bezos napísal, že 10 miliárd dolárov, ktoré sľubuje v boji proti klimatickým zmenám, sa použije na pomoc a financovanie vedcov, aktivistov a mimovládnych organizácií, ktoré sa snažia spomaliť účinky globálneho otepľovania.

"Táto globálna iniciatíva je ... úsilím, ktoré ponúka skutočnú možnosť pomôcť zachovať a chrániť prírodný svet. Môžeme zachrániť Zem. Bude treba podnikať kolektívne kroky od veľkých spoločností, malých spoločností, národných štátov, globálnych organizácií a jednotlivcov," napísal Bezos.

Zriadenie fondu Bezos Earth sa uskutočnilo iba pár týždňov po štrajku, ktorý v januári zorganizovali zamestnanci Amazonu. Stovky zamestnancov riskovali svoje pracovné miesta a šli do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s politikou Amazonu v oblasti využívania energie. Štrajkujúci zamestnanci vyjadrili svoju nespokojnosť s vlastnou spoločnosťou vyhlásením, že firma Amazon je pokrytecká pretože hovorí, že bude využívať iba obnoviteľné zdroje energie a zníži svoje emisie uhlíka, ale naďalej využíva neobnoviteľnú energiu.

Podľa správy Guardianu, 20 spoločností je zodpovedných za jednu tretinu všetkých emisií skleníkových plynov od roku 1965 a niektoré z týchto spoločností, ako sú BP a Shell, sú závislé od Amazonu v oblasti cloud computingu, strojového učenia a dátových služieb.

V septembri minulého roka spoločnosť Amazon uviedola, že v roku 2018 vytvorila 44,4 milióna metrických ton oxidu uhličitého, čo sa blíži k mieram znečistenia niektorých malých krajín. V nadväznosti na to spoločnosť Amazon oznámila „Climate Pledge“, ktorého cieľom je dosiahnuť, aby bola spoločnosť do roku 2040 neutrálna z hľadiska uhlíka. V rámci tohto vyhlásenia Amazon tiež sľúbil, že kúpi 1,00 000 elektrických dodávok.

Ceny ropy sa ustálujú
17 | 02 | 2020 | Mário Martinka