Trump podľa Iránu nechce vojnu pred voľbami
17 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Iránsky prezident dnes povedal, že jeho americký protivník Donald Trump nechce pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v novembri, začať vojnu s Iránom, pretože by to znížilo jeho šance na znovuzvolenie. Informovala o tom agentúra AP.


Vojna s Iránom by podľa Rúháního ohrozila záujmy USA a ich spojencov a "zničila" by Trumpovú šancu na obhájenie mandátu. "Myslím, že Američania neusilujú o vojnu, pretože vie, ako by ich to ohrozilo," povedal Rúhání na tlačovej konferencii. Zároveň doplnil, že štáty Perzského zálivu, ako sú Spojené arabské emiráty, Bahrajn či Katar by poškodilo, keby sa iránsko-americký konflikt premenil na otvorenú vojnu.

Teherán a Washington sa priblížili otvorenému konfliktu, keď Spojené štáty v januári v Bagdade usmrtili útokom z Dronu veliteľa iránskych elitných jednotiek kasematy Solejmáního. Irán následne zaútočil na základne s americkými vojakmi v Iraku.

Trump reaguje na sťažnosti prokurátora, ktorého údajne „šikanuje v statusoch“
Americký prezident Donald Trump reaguje na sťažnosti generálneho prokurátora a opäť prostredníctvom sieti Twitter vyhlasuje, že má „zákonné právo“ zasahovať do trestných vyšetrovaní. Informuje BBC. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Napätie, ktoré medzi USA a Iránom panuje dlhodobo, sa vyostrilo najmä potom, čo prezident Trump predvlani odstúpil od jadrovej dohody medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a zaviedol proti islamskej republike sankcie, ktoré majú tvrdý dopad na jej ekonomiku. Rúhání dnes zopakoval, že USA by sa mali k dohode vrátiť, ak chcú s Iránom rokovať.

Rúhání tiež Iráncov vyzval, aby prišli budúci piatok v hojnom počte k parlamentným voľbám a ukázali tým vzdor voči USA. "Američanov vysoká volebná účasť nepoteší," povedal Rúhání.

Parlamentné voľby sa považujú ako za skúšku popularity Rúháního. Jeho vláde sa však podľa AP úplne nepodarilo naplniť sľub, že zlepší životy Iráncov, ktoré ťažia dopad amerických sankcií. Úrady zároveň znemožnili tisícom ľudí skôr z umierneného a reformného krídla vo voľbách kandidovať. Podľa AP by tak vo voľbách mohli byť úspešní kandidáti, ktorí presadzujú tvrdý postup proti Západu.

Trumpova „dohoda storočia“ je „plán okupácie“, tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri prejave v Pakistane odsúdil mierový návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa pre Blízky východ, a tiež sa zaviazal, že podporí Pakistan pri probléme s Kašmírom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Marek Molnár