Šéfka štátneho úradu si písala s Kočnerom
17 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Komunikácia sa týkala napríklad kritických novinárov či postupu pri zakladaní strany Cieľ.


Riaditeľka Úradu na ochranu osobných údajov (UOOU) Soňa Pőtheová si v rokoch 2014, 2017 a 2018 vymenila desiatky správ s Marianom Kočnerom. Tento úrad neskôr chcel pod hrozbou pokuty od novinárov vedieť, kto im dal video Kočnera s Trnkom. V pondelok o tom informovali Aktuality.sk, SME aj Denník N.

Inkriminované video zachytáva práve Kočnera v kancelárii niekdajšieho generálneho prokurátora Trnku. Inštaluje uňho skrytú kameru, ktorá neskôr zachytila napríklad aj stretnutie Trnku s bývalým ministrom financií Jánom Počiatkom. Ako prvé ho zverejnilo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku na svojom webe Investigace.cz. Následne však UOOU žiadal od českých novinárov zverejnenie zdroja videa, pričom im hrozil pokutou až 10 miliónov eur pre „podozrenie z neoprávneného spracúvania osobných údajov“.

Aktuálna šéfka tohto úradu Soňa Pőtheová (predtým Bullová) pracovala ako novinárka pre TV Markíza a TV Luna. Po odchode z médií novinárskej pôsobila ako šéfka PR agentúry Winston & Partners. Viedla aj odbor komunikácie Národnej rady za Pavla Pašku a Petra Pellegriniho. Jej komunikácia s Kočnerom sa týkala napríklad kritických novinárov či postupu pri zakladaní strany Cieľ. Na otázky zatiaľ nereagovala s tým, že je na dovolenke.

Trump zavolal Orbánovi, hovorili aj o migrácii a ochrane hraníc
Prezident Spojených štátov Donald Trump v pondelok telefonicky hovoril s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Agentúru MTI o tom informoval Orbánov hovorca Bertalan Havasi, podľa ktorého rokovanie sa týkalo aktuálnych zahraničnopolitických... Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | TASR