Podľa Čaputovej kritérií tu nie je koho voliť (Peter Haluza)
17 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii bol plný fráz.


Ak ste však prezidentkin prejav počúvali alebo čítali pozorne, nemohlo Vám ujsť niekoľko výrazných politických posolstiev, ktoré napriek tomu, že boli prednesené na medzinárodnom fóre, stopercentne smerovali občanom či kolegom politikom na Slovensku. Čo nám teda odkazuje?

V prejave je možné nájsť aj pasáž, podľa ktorej nesmieme rozdeľovať : „Na východ a západ či sever a juh. Na nás a tých iných. Na vidiek a mesto, či na elity a ľud.“ Tento odkaz jasne smeroval k posledným Pellegriniho výrokom, podľa ktorých sa v Bratislave nežije skutočný život, tak ako sa nežije skutočný slovenský život u ľudí v zahraničí. Pripomeňme, že premiér tak chcel motivovať k voľbám ľudí najmä z regiónov. Smer-SD teda prezidentka zrejme nebude voliť a  nám ho týmto posolstvom výrazne diskvalilfikovala.

Ostatne ako aj zvyšok súčasnej vládnej koalície, keďže takmer celý prejav je venovaný potrebe sfunkčnenia právneho štátu. A ten tu podľa stoviek vyjadrení vraj na Slovensku nefungoval. A to vlastne ani za Žitňanskej (bývalá ministerka spravodlivosti).

Jasne máme diskvalifikovaného aj exprezidenta SR a lídra strany Za ľudí Andreja Kisku. Pripomeňme, že ten napríklad vďaka tejto „nefunkčnej“ justícii musí spravodlivo vrátiť pozemky vo Veľkom Slavkove zubárovi Francovi. Súčasná prezidentka snáď nemôže vkladať ani len nádej pri budovaní právneho štátu do niekoho, kto má kontakty s mafiou a chodí v kuse po súdoch.

Mafia, podvody, daňové úniky a úžera na ľuďoch. Aká je minulosť Andreja Kisku?
Kauzy, ktoré má za sebou Andrej Kiska by ho diskvalifikovali z verejného života v každej slušnej krajine. Na Slovensku sa mu darí získavať hlasy voličov. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Peter Bachan

Matoviča odpisuje populizmus, Trubana klamstvo

Zaujímavou pasážou prezidentkinho prejavu bola veta: „Všetci čelíme nárastu populizmu, extrémizmu, či nezodpovednej rétoriky, ktorá rozdeľuje naše spoločnosti a pomaly relativizuje, spochybňuje či priamo útočí na hodnoty a pravidlá.“  V podstate lepšiu definíciu fungovania Igora Matoviča ani povedať nemohla.

Ďalšia veta z prejavu Zuzany Čaputovej znie: Esenciou právneho štátu je v prvom rade rešpekt k pravde.“ Tu si pripomeňme titulky novín k Trubanovej drogovej kauze:

  • Hlina: Truban urobil niečo zlé a klamal, v očiach voličov mu to môže ublížiť (denník SME)

  • Truban o drogách klamal. Mal som len marihuanu, tvrdil nedávno (Hospodárske noviny)

  • Truban priznal LSD a viac ako joint marihuany a vraví, že pred študentmi tak o drogách hovoriť nemal (Denník N)


Takže už len z úcty k pravde,  bez ohľadu na to, že Truban pochádza z jej rodnej strany, on určite nie je alternatívou, ktorá by dokázala vzhľadom na svoje činy vybudovať právny štát. Keďže však prezidentka vo svojom prejave viackrát apelovala aj na potrebu súdržnej Európy, máme mimo hry už aj SaS so Sulíkom na čele.

ODHALENIE: Matovičov marketing a vplyv ESETu
Za enormný nárast popularity môže líder hnutia OĽaNO ďakovať aj majiteľom ESETu. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Peter Bachan


A aby to Čaputová zhrnula úplne, povedala vetu: Osobitne politickí lídri majú zodpovednosť podporovať rešpekt k pravidlám, nepodľahnúť populizmu a neútočiť na niekoho len preto, že to prináša politické body. Pretože lacné zisky na najbližšie štyri roky so sebou často nesú nenapraviteľné škody pre generácie.“

Nuž, vyzerá to, že zo súčasných adeptov na budúcich politických lídrov Slovenska nám ich už veľa neostáva... ak sa teda vôbec ešte nejaký taký nájde.
Kalkuluje Čaputová s úradníckou vládou?

Prezidentka totiž vo svojom prejave optimisticky ponúka aj alternatívu:  „Chrániť hodnoty právneho štátu neznamená len konať podľa práve platných zákonov – tie môžu byť zmenené jednoduchou väčšinou. Znamená to dobrovoľne prijať obmedzenie moci (napr. prostredníctvom jej rozdelenia a vyvažovania).“

Tu jasne naznačuje možnosť posilnenia prezidentských funkcií, keďže systém bŕzd a protiváh je jedným zo základných znakov prezidentskej republiky.

Ale k prezidentskému štátu sme  ešte nedospeli. Všetci by sme si bez rozdielu mohli teda zapamätať tieto slová Zuzany Čaputovej:

„Pretože moci je vlastná rozpínavosť. Ochrana právneho štátu vyžaduje lídrov, ktorí pochopia, že sebalimitovanie moci je nevyhnutné pre ochranu a fungovanie demokracie a samotnej krajiny. Vyžaduje si schopnosť odolať lákavému zvádzaniu mocou a nahradiť ho posilnením rešpektu voči pravidlám.“


Nuž a tak sa dostávame dva týždne pred voľbami k rozhodovaniu, pri ktorom by sme mali podľa odporúčaní prezidentky ísť voliť zodpovedne. Nuž ale kto týmto jej definíciám vyhovuje najlepšie? Možno iba ak...

Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan