Počas dňa možno očakávať spontánne lavíny z mokrého snehu, platí mierne lavínové nebezpečenstvo
17 | 02 | 2020 I SITA

Vo všetkých pohoriach naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, to je druhý stupeň z päťdielnej stupnice.


Ako upozorňuje na svojej stránke Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS), nebezpečný je najmä oťažený mokrý sneh, ktorý vznikol vplyvom výrazného oteplenia posledného dňa a noci. Počas dňa preto možno očakávať aj spontánne lavíny z mokrého snehu, a to najmä na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch.

Nebezpečné budú typické jarné lavínové dráhy ako aj úzke žľaby s veľkou zbernou plochou snehu vo vyšších častiach. V priebehu večera sa očakávajú zrážky vo forme dažďa v takmer všetkých polohách, ktoré stabilitu snehovej pokrývky ešte znížia. Uvoľnenie lavín človekom je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, a to obzvlášť na strmých svahoch (viac ako 30 stupňov). Tendencia lavínového nebezpečenstva je počas dňa s ďalším otepľovaním stúpajúca.

Znalec o loviacom vlkovi v Smokovci
Vlk v Hornom Smokovci strhol jelenča, čo zachytilo exkluzívne video Štátnych lesov. Čo mohlo viesť šelmu k útoku medzi ľudskými obydliami? Oslovili sme skúseného pozorovateľa vlkov. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Dušan Guman


Dnes ráno bolo vo väčšine horských oblastí polooblačné počasie a veľmi teplo. Teploty dosahovali plusové teploty aj v najvyšších polohách hôr - nad 2 500 m n.m. vystúpili na 4°C, v stredných polohách dosahovali teploty 10°C. Na hrebeňoch fúkal silný západný až juhozápadný vietor so silou do 12 m/s (43 km/h), v nárazoch do 18 m/s (65 km/h). Povrch snehu z poslednej periódy sneženia má rôzny charakter.

V najvyšších polohách sa vytvorila vplyvom striedania teplôt kôra, v stredných polohách je vplyvom vysokých teplôt vatovitý až mokrý, na severných až severovýchodných orientáciách najvyšších polôh si ešte zachováva prachový charakter a na náveterných stranách hrebeňov je vyfúkaný na tvrdú ľadovú vrstvu. V priebehu dňa očakávame oťaženie a zvlhnutie snehu vo všetkých polohách.

Výjazd z Bajkalskej ulice na Prístavný most bude od večera uzatvorený
V nedeľu večer uzavrú výjazdovú vetvu z Bajkalskej ulice na Prístavný most. Uzávera bude trvať od 20.00 h až do 24. februára do 4.00 h. Pôvodne mali nájazd uzavrieť už od sobotňajšieho (15. 2.) predpoludnia, napokon došlo k termínovému... Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | TASR