Na pracovnom trhu najviac chýbajú mäsiari a špecializovaní opravári
17 | 02 | 2020 I SITA
Na Slovensku najčastejšie chýbajú absolventi odborov mäsiar a agromechanizátor opravár. Vyplýva to zo Zoznamu študijných a učených odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu.

Ako agentúru SITA informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR), najviac nedostatkových odborov je v Žilinskom kraji.

V šiestich krajoch Slovenska je najčastejšie chýbajúcim absolventom mäsiar, respektíve mäsiar lahôdkar. V troch krajoch chýba agromechanizátor opravár, teda kvalifikovaný pracovník, ktorý sa vyzná v údržbe, opravách a diagnostike napríklad traktorov či strojov používaných v rastlinnej výrobe. „Vo všeobecnosti zamestnávatelia pociťujú nedostatok absolventov najmä v oblasti strojárstva, stavebníctva, potravinárstva a telekomunikácií,“ podotýka ministerstvo.

V Žilinskom kraji identifikovali desať nedostatkových odborov. Ide tak o najvyššie číslo v porovnaní s ostatnými krajmi. Za týmto krajom nasledujú Trnavský s deviatimi a Bratislavský s ôsmimi. V Prešovskom kraji chýbajú na trhu práce absolventi dvoch odborov, a to mäsiar a sanitár.

Nad rozsah potrieb trhu práce je v Trnavskom kraji odbor služby v cestovnom ruchu. Odbor masér je nad rámec potrieb v Trenčianskom a Žilinskom kraji. V Banskobystrickom je takýmto odborom kozmetička a vizážistka.

Zoznamy chýbajúcich absolventov a odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce, aktualizovalo MŠVVaŠ SR koncom januára. Vypracovalo ich v spolupráci so zamestnávateľmi a ďalšími subjektami koordinácie odborného vzdelávania. Súpisy sú platné od 1. septembra 2020 a nevzťahujú sa na žiakov, ktorí začali svoje štúdium pred týmto dátumom.