Filipínsky krok k ukončeniu vojenského paktu uštedril ranu Washingtonu
17 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Pre Washington ... by to predstavovalo najväčšiu ranu v ktoromkoľvek z jej zmluvných aliančných vzťahov v Ázii od konca studenej vojny,“ povedal Alexander Neill, bezpečnostný odborník v Ázii a Tichomorí.

Nedávne rozhodnutie Filipín o ukončení vojenského paktu so Spojenými štátmi by mohlo byť vážnou ranou pre spojenecké vzťahy Washingtonu v Ázii, uviedli odborníci, ktorí sa tiež domnievajú, že je stále neisté, ako sa tento konflikt skončí.

Filipínska vláda v utorok vyhlásila, že formálne oznámila USA svoje rozhodnutie ukončiť dohodu o navštevujúcich silách (VFA), vojenskú dohodu podpísanú v roku 1998 oboma stranami, ktorá priznáva právne postavenie americkým jednotkám pôsobiacim v krajine, píše xinhuanet.com

Manila sa sťažovala, že dohoda, ktorá je nevyhnutná pre celkovú alianciu USA - Filipíny, bola jednostranná a nerovná. „Keďže sa v rámci dohody o rozšírenej obrannej spolupráci každý rok koná takmer 300 spoločných vojenských aktivít, ... zrušenie vážne podkope kľúčové spojenecké partnerstvo v juhovýchodnej Ázii,“ povedal Alexander Neill, bezpečnostný odborník v oblasti Ázie a Tichomoria a riaditeľ AN Consulting so sídlom v Singapure. Neill tiež zdôraznil, že ide o vážny úder americkej politike „slobodného a otvoreného indo-tichomorského“ územia.

Odborníci sa dotkli možného motívu filipínskeho prezidenta Rodriga Dutertaho. „Prezident Duterte mohol urobiť toto rozhodnutie sám, avšak na Filipínach je dlhá história opozície voči americkej vojenskej prítomnosti,“ povedal výkonný riaditeľ Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie v Ázii Tim Huxley.

Minister obrany USA Mark Esper označil rozhodnutie Filipín za nešťastné. „Musíme to stráviť. Musíme pracovať na vojenských uhloch cez politické uhly,“ povedal šéf Pentagonu novinárom v utorok v Bruseli.

Manila podala 180 dňovú výpoveď„takže máme čas na diplomatické úsilie,“ dodal Davidson. „Dúfam, že sa dostaneme k úspešnému výsledku.“ Trump však prejavil len malé obavy z manévru Filipín. "To mi veľmi nevadilo, aby som bol úprimný. Veľmi sme pomohli Filipínam," povedal Trump novinárom v stredu v Bielom dome. „Ak by to chceli urobiť, je to v poriadku. Ušetríme veľa peňazí. Viete, moje názory sú iné ako ( názory ) iných osôb,“ dodal.

Walter Lohman, riaditeľ Centra ázijských štúdií v Nadácii Heritage Foundation, povedal, že si myslí, že „americká vláda bude v nadchádzajúcich týždňoch alebo mesiacoch neoficiálne hovoriť s vládou Filipín, aby odvrátila ukončenie.“

Americkí vojaci po cvičení s ostrou muníciou na Filipínach 10. apríla 2019. (Zdroj: Xinhua / Rouelle Umali)


Kým Washington trávi správy a uvažuje o ďalšom kroku, odborníci tvrdia, že je ešte príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, čo sa stane s VFA. „Keby bolo VFA skutočne zrušené, malo by to významný vplyv, pokiaľ ide o skomplikovanie plánov USA na zlepšenie jeho vojenského postoja pri Juhočínskom mori,“ uviedol Huxley. „Dutertovo rozhodnutie však pravdepodobne nie je konečné: počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa toho môže stať veľa,“ dodal vedecký pracovník.

V súčasnosti existujú medzi Washingtonom a Manilou ďalšie dva vojenské pakty, konkrétne dohoda o rozšírenej obrannej spolupráci z roku 2014 a zmluva o vzájomnej obrane z roku 1951. Ukončenie VFA by nechalo americkú armádu bez akéhokoľvek právneho alebo operatívneho postavenia na Filipínach, čo znamená, že by nemohli podporiť ani jednu z týchto dvoch dohôd.

Nie je prvýkrát, čo Amerika a Filipíny čelia podobnej situácií v oblasti obrany. V 70. rokoch opätovne rokovali o podmienkach dohody o základniach a začiatkom 90. rokov boli svedkami zatvorenia amerických vojenských základní.

Celkovo si však myslím, že by to v podstate znamenalo nepríjemnosť pre Spojené štáty, ktoré sa spoliehajú skôr na námornú silu založenú na skupinách lodí v regióne, ako na pozemné sily,“ povedal Huxley.

Izrael zhotovuje mapu k anexii západného brehu
09 | 02 | 2020 | Mário Martinka