Afrického kostolného speváka našli mŕtveho v policajnej cele
17 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Umelec evanjelickej hudby Kizito Mihigo (39) bol v policajnej cele nájdený mŕtvy. Informuje BBC.


Spevák z Rwandy zomrel tri dni potom, ako bol zatknutý na hraniciach so štátom Burundi. Polícia ho obvinila zo snahy utiecť z krajiny a pripojiť sa k povstaleckým skupinám bojujúcim proti Rwande. Spevák ma zákaz opustiť Rwandu kvôli predchádzajúcim konfliktom. Mihigo bol známy vďaka skladbám Inuma (holub) a Igisobanuri cy'urupfu (význam smrti).

Vo vyhlásení zdieľanom na sociálnych médiách policajný hovorca JB Kabeera uviedol, že telo Mihiga našli počas rutinnej kontroly dôstojníkov policajnej stanice Remera v pondelok ráno. Hovorca neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti.

Mihigo bol obvinený z korupcie a nezákonného prekročenia hraníc. Vyšetrovací úrad v Rwande obvinil speváka aj zo snahy podplatiť ľudí, ktorí ho videli. Obyvateľ v juhozápadnej oblasti Nyaruguru povedal, že vo štvrtok dedinčania zastavili hudobníka, ktorý nosil ťažkú ​​tašku a zavolali políciu.

Izraelskí vojaci sa nechali presvedčiť falošnými „ženskými“ fotkami
Izraelská armáda tvrdí, že desiatky smartfónov izraelských vojakov bolo napadnutých palestínskou teroristickou organizáciou Hamas, ktorá sa vydávala za ženy hľadajúce pozornosť za zámerom získať od vojakov informácie. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


„Bol som tam, videl som ho. Dedinčania, ktorí ho zastavili, povedali, že sa snaží precestovať do Burundi nelegálnou cestou. Odtiaľ po hranicu je to menej ako päť minút chôdze,“ povedal obyvateľ, ktorý odmietol byť menovaný.

Niektorí z Mihigových fanúšikov sa na sociálnych sieťach domnievajú, že vláda si spevákovu smrť želala. V roku 2015 bol spevák odsúdený na 10 rokov odňatia slobody za vraždu rwandského politika a vojenského vodcu Paula Kagameho ako aj za prejavovanie nenávisti voči vláde. V roku 2018 bol prezidentom omilostený s podmienkou, že opustí krajinu len s povolením súdu.

Francúzsko varuje Spojené kráľovstvo pred tvrdými obchodnými rokovaniami po Brexite
Francúzsko varovalo Britániu, aby v obchodných rokovaniach po Brexite očakávala „tvrdý boj“. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka