Británia varuje, že situácia kvôli hurikánu môže byť „život ohrozujúca“ (FOTO)
16 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Búrka Dennis sa v nedeľu prehnala Britániou, pričom bola povolaná armáda na pomoc pri riešení silných záplav a veľkého vetra. Úradníci varujú, že v južnom Walese by mohla byť situácia „život ohrozujúca“. Informuje portál The Guardian.


Vládna meteorologická agentúra vydala pre Wales červený stupeň varovania, podľa ktorého existuje riziko „významných dopadov povodní“, ktoré zahŕňajú „nebezpečenstvo pre život z rýchlo tečúcej vody, rozsiahle poškodenie majetku a uzavretie ciest“. Toto je prvé červené varovanie za takmer dva roky.

V nedeľu bolo nahlásených viac ako 350 povodňových varovaní, kvôli vytopenej škótskej rieky Tweed a riek v Cornwalle v juhozápadnom Anglicku. V Aberdarone v južnom Walese bol zaznamenaný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť viac ako 150 kilometrov za hodinu.

AP


V sobotu boli vytiahnuté z vody telá dvoch mužov, pri dvoch samostatných prehliadkach východného pobrežia Anglicka.

tasr


Stovky letov bolo zrušených kvôli veľkým vetrom, zatiaľ čo vlakové služby boli opakovane prerušené kvôli povodniam.

Cestovný chaos ovplyvnil niekoľko desiatok tisíc cestujúcich počas kľúčového víkendu pre britské rodiny. British Airways a easyJet potvrdili, že zrušili niektoré svoje lety a revidovali svoje letové poriadky.

VIDEO: Zruční piloti dokázali pristáť aj napriek extrémne silnému vetru
Pristátie osobného lietadla v Londýne bolo narušené silným vetrom búrky Dennis. Lietadlo urobilo takmer vertikálne pristátie, pričom sa vznášalo nad pristávacou dráhou. Informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Marek Molnár