Skazu Titanicu nespôsobil len ľadovec. Dôvodom vraj bolo niečo iné
15 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Hlavným dôvodom, prečo skončil "nepotopiteľný" parník Titanic na dne Atlantiku, nie je iba zrážka s ľadovcom, ale aj požiar v kotolni. Je o tom presvedčený írsky novinár Senan Molony, ktorý dlhodobo študuje katastrofu Titanicu,. Správu publikovali topky.sk.


„Tragédia Titanicu je výsledkom kombinácie mnohých faktorov. Prvým z nich bol požiar, potom ľadovec a nakoniec ľudská nedbalosť,“ vysvetľuje Molony. Vychádza pritom z  fľakov v dolnej časti parníka, viditeľných na historických fotografiách, ktoré vznikli pred vyplávaním z anglického prístavu Southampton. „Nikto predtým tie fotografie podrobne neskúmal. Keď sa na ne pozriete, je pred vami úplne iný príbeh ako ten, na ktorý sme zvyknutí." 

Posádka vraj požiar držala v tajnosti. Parník kvôli tomu, že šlo i o prestíž, musel vyplávať. Novinár je presvedčený, že uhlie v kotolni tlelo už 2. apríla 1912, keď loď opúšťala lodenicu Harland and Wolff v Belfaste, kde bola vyrobená. "Cestujúci nastupovali z druhej strany lode. Bolo to pravdepodobne preto, aby si nikto náhodou nevšimol požiar, ktorý bol na druhej strane," tvrdí Molony. Ukázal pri tom na približne deväťmetrovú škvrnu na pravom boku lode.

Súboj myší v londýnskom metre najlepšou fotografiou divokej prírody
Snímka zachytáva „neľútostnú bitku“ dvoch myší o omrvinky jedného z cestujúcich. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD