Pre zvýšenú chorobnosť zatvorili v kraji takmer sto škôl
15 | 02 | 2020 I SITA

Takmer sto škôl ostalo v minulom týždni v Prešovskom kraji zatvorených z dôvodu vysokej chorobnosti. A to aj napriek tomu, že v porovnaní s minulým týždňom došlo v počte ochorení k miernemu poklesu. Naďalej však platia zákazy návštev v troch nemocniciach.


Ako na svojej webovej stránke informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove, z dôvodu zvýšenej chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) bol cez týždeň prerušený výchovno-vzdelávací proces v 99 kolektívnych zariadeniach, z toho bolo 35 materských, 52 základných a 12 stredných škôl.

Čína porazila USA v kľúčových patentoch na zabezpečenie technologickej dominancie
Čínske spoločnosti prekonali svojich amerických konkurentov pri pretekoch v technologických patentoch, uvádza sa v nedávnej štúdii spoločnosti Nikkei. Informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Najviac chorých detí a študentov evidovali v okresoch Bardejov a Vranov nad Topľou, kde zhodne zatvorili 22 škôl. V okrese Stará Ľubovňa ich bolo 18. Na ôsmich školách sa nevyučovalo v okresoch Prešov a Humenné, o jednu školu menej zavreli v okrese Sabinov. V okresoch Svidník a Medzilaborce mali neplánované voľno na štyroch školách, v okrese Kežmarok na troch. Po jednej škole zavreli aj v okresoch Levoča, Snina a Stropkov.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom bol pritom počet pacientov nižší. Hlásených ale bolo stále 12 213 prípadov ARO s celkovou chorobnosťou vyše 2 720 prípadov na 100 000 obyvateľov. Počet klesol ani nie o sto pacientov, keď v predchádzajúcom týždni zaznamenali lekári 13 187 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2 884 prípadov na 100 000 obyvateľov. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení hlásili lekári 1 867 chrípok a chrípke podobných ochorení (CHPO), čo je oproti minulotýždňovým 2 231 prípadom pokles o 364 pacientov. Najviac chorých bolo medzi deťmi do päť rokov. Z celkového počtu 484 hlásených komplikácií boli najviac hlásené sinusitídy, ktorých bolo 363.

V súvislosti so zvýšeným výskytom prípadov chrípky a CHPO boli postupne už na prelome januára a februára vydané zákazy návštev v Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove, na lôžkových oddeleniach Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni a tiež na všetkých oddeleniach Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Tieto zákazy naďalej trvajú. V okrese Bardejov bolo vydané aj odporúčanie na zákaz návštev všetkým desiatim sociálnym zariadeniam.

Slovenskí žiaci sa v testovaní zlepšili napriek tomu, čo robí ministerstvo školstva, tvrdí Heger z OĽaNO
Slovenskí študenti sa zlepšili v medzinárodných testovaniach nie preto, čo ministerstvo školstva robí, ale napriek tomu. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | SITA