Otrasné fotografie zohaveného tela nahradili tisíckami krásnych obrázkov

Brutálna vražda a zohavenie 25-ročnej ženy v Mexiku vyvolalo vlnu protestov. Hnev verejnosti sa ešte znásobil, keď niektoré noviny uverejnili fotografie jej znetvoreného tela. Ľudia, v snahe uctiť si pamiatku Ingrid Escamilla, zaplavili sociálne siete krásnymi obrázkami.


Miestne úrady v nedeľu 9. februára oznámili, že policajti prišli cez víkend do domu v severnej štvrti Mexico City, aby tu objavili telo 25-ročnej ženy so známkami extrémneho násilia. Nachádzal sa tam aj 46-ročný muž, so škvrnami od krvi, ktorého na mieste zatkli. Podľa jednej z verzií malo medzi nimi dôjsť k roztržke.

Na verejnosť následne unikli fotografie i videá s brutálnym obsahom. Ingrid Escamilla bola zavraždená mužom, s ktorým žila – svojím manželom. Motívom zmrzačenia jej tela malo byť odstránenie dôkazov.

Starostka Mexico City Claudia Sheinbaum informovala, že prokurátori budú pre údajného páchateľa, ktorý je momentálne zadržaný, požadovať najvyšší možný trest. „Femicídia je absolútne odsúdeniahodný zločin. Je to desivé, keď nenávisť dosahuje extrémy, ako je to v prípade Ingrid Escamilla,“ napísala ďalej na Twitteri.

Pobúrenie nad otrasným prípadom sa ešte vystupňovalo, keď bulvárna tlač a spravodajské weby uverejnili až príliš názorné fotografie tela obete. Jedny z novín umiestnili takúto snímku na prvú stranu vydania spolu s titulkom „Bola to Amorova chyba“.

Situácia rozdúchala hnev aktivistov, ktorí v posledných mesiacov chodili protestovať do ulíc a požadovali zmenu spôsobu riešenia a hlásenia prípadov násilia páchaného na ženách.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador takisto kritizoval médiá. Na tlačovej konferencii vo štvrtok uviedol, že osoba zodpovedná za únik záberov by mala byť pokarhaná. „Je to zločin, ktorý treba potrestať, nech je to ktokoľvek,“ vyjadril sa najvyšší predstaviteľ Mexika.

Femicídy – vraždy žien z dôvodu rodovo-podmieneného násilia – v Mexiku v posledných rokoch prudko stúpajú. Za rok 2019 tu zaznamenali 1006 prípadov, o rok predtým 921.

Podľa mexického generálneho prokurátora Alejandra Gertza, femicídy za posledných 5 rokov vzrástli o 137 percent. Novinárom začiatkom tohto týždňa povedal, že ak tu nebude existovať „žiadna spravodlivosť“ pre zraniteľné skupiny, ktoré reprezentujú starší ľudia, deti a ženy, „potom si nerobíme svoju prácu“.

Organizácie na ochranu práv žien však upozorňujú, že príliš málo prípadov je klasifikovaných ako femicída, v dôsledku čoho nie je pred spravodlivosť postavený dostatočný počet páchateľov.

„Pokiaľ ide o násilie na ženách, Mexiko čelí veľkej výzve,“ uviedol vo svojom vyhlásení v stredu Národný ženský inštitút, ktorý rovnako odsúdil prístup médií.

Mnoho ľudí na sociálnych sieťach začalo zverejňovať pod menom Ingrid Escamilla fotografie, na ktorých je zobrazená počas života, alebo pod označením jej mena vo svojich príspevkoch zdieľajú scény prírodných krás, vrátane západu slnka či hviezdnej oblohy...

Tisíce videí a obrázkov motýľov, kvetov či iných záberov prírody alebo zvierat zaplavili Twitter aj Instagram pod menom Ingrid Escamilla. Mexická umelkyňa Sofia Tello Moscarella uverejnila na Twitteri kresbu, ktorú vytvorila podľa fotografie nebohej ženy. „S naším hnevom necháme vyrásť kvety. Odpočívaj, Ingrid, pretože my ich nenecháme odpočívať“, uviedla vo svojom príspevku. „To, čo sa stalo, ma urobilo neuveriteľne smutnou, tak som skúsila urobiť niečo pekné, ako mnoho ďalších ľudí. Na nikoho by sa nemalo spomínať tak, ako na ňu (na fotografiách).“

Niektorí cez Twitter zdieľali heslo „Ni Una Menos“ (Ani o jednu menej), frázu používanú v Južnej Amerike na protest proti násiliu na ženách.

„Neuvedomili si, že sú nás tisíce, nielen v Mexiku, ale aj v Kolumbii, Peru, Ekvádore, Čile, Argentíne. Sme tu dnes a nemáme strach,“ bol jeden z ďalších príspevkov.

Kresba, ktorú zverejnila mexická umelkyňa. „Spravila som túto kresbu Ingrid Escamilla, pretože takto by sme si ju mali pamätať... Odpočívaj, Ingrid, pretože my ich nenecháme odpočívať.“:



 

Fotografia Ingrid Escamilla počas života z Twitteru:



 

Ďalšie príspevky ľudí na Twitteri pod menom Ingrid Escamilla:



 

Hlavný zdroj článku:

https://edition.cnn.com/2020/02/13/americas/ingrid-escamilla-mexico-murder-case-scli-intl/index.html

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51488124