Nissan a Renault – kto komu robí problém?
15 | 02 | 2020 I Peter Paľonder
Turbulencie predajnosti spoločnosti Nissan spôsobili prvé straty Renaultu za posledných desať rokov.

Francúzsky výrobca automobilov vykázal za posledný rok deficit 141 miliónov EUR a znížil preto dividendy pre akcionárov vrátane francúzskeho štátu. Pritom ešte v predchádzajúcom roku bol jeho čistý zisk 3,3 miliardy eur. Vedenie uviedlo, že dôvodom strát Renaultu je kríza v spoločnosti Nissan a v Číne. Renault je hlavným akcionárom druhého najväčšieho japonského výrobcu automobilov so 43 percentami. Dividenda sa má znížiť o 70 percent na 1,10 EUR, uvádza agentúra Reuters.

Renault v aktuálnom roku 2020 oznámil novú plánovanú prevádzkovú maržu od troch do štyroch percent. V minulom roku to bolo ešte pritom 4,8 percenta. Renault chce preto v nasledujúcich troch rokoch znížiť svoje štrukturálne náklady o dve miliardy eur.
ALIANCIA V KRÍZE

Po prvej štvrťročnej strate za desať rokov Nissan znížil svoje vyhliadky na zisk na fiškálny rok končiaci v marci až na polovicu. Aliancia, ku ktorej tiež patrí japonský výrobca automobilov Mitsubishi, sa nachádza v hlbokej kríze po prepustení generálneho riaditeľa Ghosna z dôvodu jeho obvinenia zo sprenevery spred roka. Nissan sa snaží zabezpečiť svoje prežitie prostredníctvom masívneho zníženia počtu pracovných miest a zatvorenia niekoľkých výrobných hál.

Všetci výrobcovia automobilov sú pod tlakom, aby investovali značné prostriedky do ekologických pohonov, aby splnili klimatické požiadavky EÚ. Odborníci sa domnievajú, že to dokážu spoločne, nie samostatne. V každom prípade je v tomto odvetví nastolený trend smerom k ďalšej spolupráci a fúziám. Podľa analytikov by zrušenie aliancie nebolo alternatívou z dôvodu úzkej technickej spolupráce. Okrem toho sú partneri vzájomne prepojení prostredníctvom krížových podielov.

Čína porazila USA v kľúčových patentoch na zabezpečenie technologickej dominancie
Čínske spoločnosti prekonali svojich amerických konkurentov pri pretekoch v technologických patentoch, uvádza sa v nedávnej štúdii spoločnosti Nikkei. Informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Marek Molnár