Astronómovia žiadajú verejnú finančnú podporu na hľadanie inteligentného života vo vesmíre
15 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Vedúci jedného z národných observatórií USA tvrdí, že hľadanie inteligentného života vo vesmíre je potrebné brať vážne. Astronómom však chýbajú potrebné finančné prostriedky. Informuje BBC.


Dr. Anthony Beasley povedal, že by sa vláda mala viac zaujímať a podporovať oblasť, ktorej sa už desaťročia vyhýba. Jeho podpora pri hľadaní mimozemskej inteligencie (SETI) predstavuje zmenu prístupu k danému probému, ktorý sa stále považuje za „okrajovú vedu“. Beasley predniesol svoje pripomienky na stretnutí Americkej asociácii pre rozvoj vedy v Seattli.

Riaditeľ NRAO (Národné rádiové astronomické observatórium) vo Virgínii povedal: „Teraz je čas, aby SETI získalo svoju zaslúženú pozornosť a bolo riadne integrované do všetkých ostatných oblastí astronómie“.

Pripomienky Dr. Beasleyho sú považované ako osobný postoj jedného z predstaviteľov výskumu SETI, napriek tomu observatórium Very Large Array (VLA) v Novom Mexiku plne súhlasilo a potvrdilo, že sa pripojí k snahe odhaliť inteligentný život v iných svetoch. VLA je viac anténne observatórium, ktoré vlastní to, čo sa považuje za najvyspelejší ďalekohľad aký ľudstvo zatiaľ vyrobilo.

NASA hľadá nových astronautov pre misiu na Mesiac!
BBC informuje, že NASA hľadá kandidátov, ktorí by sa mohli zúčastniť jej budúcej misie na Mesiac. Do roku 2024 plánuje rozšíriť posádkové misie do vesmíru a radi by našli prvú ženu na mesiaci. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Podľa Dr. Andrewa Siemiona, vedúceho „Breakthrough Listen“ projektu (projekt na najkomplexnejšie vyhľadávanie mimozemských komunikácií) na Kalifornskej univerzite, by mali „výskumné centrá SETI spojiť sily aj s VLA, čo by zvýšilo šance na nájdenie inteligentného života 10 až 100-násobne“. „Teraz sme pripravení na najkomplexnejší prieskum na celom svete, ktorý kto kedy vykonal,“ dodal.

 „Breakthrough Listen“ je súkromne financovaný projekt zameraný na vyhľadávanie inteligentných mimozemských komunikácií v celom vesmíre. Projekt sa začal v roku 2016 a je financovaný miliardárom Jurijom Milnerom hodnotou vo výške 100 miliónov dolárov (92 mil. eur).

Uznávaný astronóm, profesor Lord Rees z Británii povedal, že vzhľadom na to, že Large Hadron Collider ešte nedosiahol svoj cieľ objaviť subatomické častice nad rámec súčasnej teórie, vláda by mala zvážiť „skromné“ financovanie pre SETI v hodnote niekoľkých miliónov. „Cítil by som sa oveľa istejšie, keby som mal argument pre SETI, ako urýchliť výskum,“ povedal. „Vyhľadávanie SETI sa určite oplatí, napriek nízkej šanci uspieť kvôli nízkemu rozpočtu“.

NASA kedysi financovala SETI až do výšky 10 miliónov dolárov ročne. Financovanie však bolo zrušené v roku 1993 po zavedení právnych predpisov senátorom Richardom Bryanom, ktorý veril, že ide o plytvanie peniazmi. "Dúfajme, že to bude koniec marťanskej loveckej sezóny na náklady daňovníkov," uviedol v tom čase.

Trump reaguje na sťažnosti prokurátora, ktorého údajne „šikanuje v statusoch“
Americký prezident Donald Trump reaguje na sťažnosti generálneho prokurátora a opäť prostredníctvom sieti Twitter vyhlasuje, že má „zákonné právo“ zasahovať do trestných vyšetrovaní. Informuje BBC. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka