Vysoko postavený diplomat EÚ chce európsku stratégiu pre mier na Blízkom východe
14 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Vedúci zahraničnej politiky EÚ kritizoval mierový plán USA na Blízkom východe a uviedol, že blok potrebuje stratégiu na ukončenie nepokojov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Dúfa, že obe strany môžu EÚ prijať ako sprostredkovateľa. Informuje portál DW.


Na základe toho, ako prezident USA Donald Trump v januári predstavil svoj mierový plán na Blízkom východe, vedúci zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell uviedol, že blok musí sformulovať európsku iniciatívu na uľahčenie mierového procesu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

„Chcel by som sa porozprávať s ministrami zahraničných vecí EÚ o tom, aké nápady majú Európania a akú iniciatívu by sme mohli podniknúť, aby sa mierový proces medzi Izraelom a Palestínčanmi posunul vpred,“ uviedol Borrell v piatok v rozhovore pre nemecké noviny Die Welt.

Uznal však, že blok zďaleka nie je jednotný v mierovom procese na Blízkom východe a Izraelčania aj Palestínčania by museli EÚ prijať ako sprostredkovateľov. „To všetko bude ťažké, ale nie je to nemožné,“ povedal Borrell.

Obavy z anexie


Borrell tiež zopakoval svoju opozíciu voči Trumpovmu plánu, ktorý by dal Izraelu kontrolu nad židovskými osadami na Západnom brehu Jordánu a údolím Jordánu a zastával sa palestínskeho štátu. Vedúci zahraničnej politiky EÚ uviedol, že „sa osobitne obáva, že Izrael by mohol na základe tohto plánu pripojiť Jordánsku dolinu a ďalšie časti Západného brehu.“

„Bolo by to v rozpore s medzinárodným právom a rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedol Borrell. „Nestačí, aby sa plán na získanie nových území dohodol s jednou krajinou.“

Borrell opätovne zdôraznil, že EÚ je za riešenie založené na dvoch štátoch s rovnocennou výmenou izraelskej a palestínskej pôdy. Z pohľadu EÚ musí byť cieľom, aby Izrael a nezávislá, demokratická a životaschopná Palestína žili bok po boku a vo vzájomnom uznávaní sa.

Trump predstavil jeho navrhované riešenie ako „dohodu storočia“, ale plán dostal do veľkej miery vlažnú reakciu v Európe.

Palestínski vodcovia odmietli návrh USA ešte pred jeho odhalením aj po ňom. Palestínčania chcú nezávislý štát a požadujú, aby boli všetky územia zabavené počas šesťdňovej vojny v roku 1967 vrátane východného Jeruzalema a Západného brehu (West Bank). Tiež chcú, aby z týchto regiónov odišlo 700 000 izraelských osadníkov.

Arabská liga sa na samite v Káhire s Abbásom rozhodla že odmieta Trumpov „obchod storočia“
Arabská liga odmieta mierový plán Blízkeho východu amerického prezidenta Donalda Trumpa s tým, že by to neviedlo k spravodlivému mieru medzi Izraelom a Palestínou. Palestínska strana už dohodu odmietla. Informuje RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Dominik Simon