"Vo vláde by sme chceli mať na starosti najmä silové zložky", tvrdí Matovič (Rozhovor)
14 | 02 | 2020 I TASR

V budúcej vláde by hnutie OĽaNO chcelo mať na starosti najmä silové zložky, "ktoré vedia poriadok konečne zabezpečiť". V rozhovore pre TASR to vyhlásil predseda hnutia Igor Matovič. Povolebnú spoluprácu hnutie vylučuje so Smerom-SD, SNS, ĽSNS, Vlasťou, Dobrou voľbou aj Mostom-Híd.


 -Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska a aké riešenie ponúkate?-

Korupciu. Korupcia je smrť. Keď politici kradnú, doplácajú na to nevinní ľudia tým, že peniaze chýbajú na zabezpečenie včasnej a adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Potom nám zomiera o 5000 ľudí ročne viac na odvrátiteľné choroby ako v krajinách pôvodnej EÚ. V programe máme desiatky riešení, ako skorumpovaným politikom klepnúť po prstoch a korupciu vykynožiť. Hmotná zodpovednosť politikov je jedno z nich.


-Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Budete ju presadzovať? Viete si predstaviť osvojiť si pripravenú reformu?-

Reforma nemocničnej siete je nevyhnutná. Chceme však pripraviť návrh optimálnej stratifikácie. Súčasný návrh bude preto potrebné upraviť a spustiť súčasne s reformou ambulantnej sféry a dlhodobej starostlivosti. Zdravotníci, ale aj pacienti potrebujú poznať víziu slovenského zdravotníctva, aby sa vedeli na zmeny pripraviť.


-Aký je váš postoj k potrebe očisty slovenského súdnictva? Ak je potrebná reforma, ako si ju predstavujete?-

Očista súdnictva je nevyhnutná. Súdne konania sa u nás vlečú roky, spravodlivosti sa mnohí ani nedočkajú, máme dlhodobo najnižšiu dôveru v justíciu v EÚ. Objavili sa prepojenia sudcov na mafiu a Ústavný súd SR bol mesiace nefunkčný, pretože Smer-SD, SNS a Most-Híd ho chceli ovládnuť. Spravodlivosť a dobré fungovanie justície nie je možné bez kvalitných zákonov. Preto máme v našom programe 35 konkrétnych opatrení, ktoré prinavrátia dôveryhodnosť ľudí v spravodlivosť. Naším cieľom je prokuratúra bez vplyvu politikov, fungujúce súdnictvo, vymožiteľnosť práva a pomoc ľuďom v krízových situáciách.

„Stiahni sa z biznisu!“, radil Haščák Kočnerovi
Komunikáciu medzi šéfom investičnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom a obvineným Kočnerom zverejnil denník SME. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | redakcia



-Aké kroky mienite podniknúť v oblasti školstva? Naši žiaci nevynikajú v medzinárodných testovaniach a zrejme si to bude vyžadovať určité zmeny v spôsobe výučby...-

Náš vzdelávací systém potrebuje veľa zmien, ale nie pre zlepšovanie v testovaniach. Potrebujeme, aby každé dieťa malo prístup k vzdelaniu, učitelia boli viac odmeňovaní, mali podporu v podobe kvalitných školení, na školách pôsobili odborné podporné tímy a všetko to riadili odborníci z reálnej praxe.


-Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?-

Presne tým, čo robíme. Historicky prvýkrát sme spustili hlasovanie ľudí, kde si priamo ľudia môžu rozhodnúť o obsahu programového vyhlásenia vlády. Zároveň musíme riešiť problémy, ktoré extrémisti zneužívajú na vyvolávanie vášní, ako napríklad dať všetky deti v osadách do škôlky a ich rodičom dať prácu.


-Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako? Presadzujete aj nové dane?-

Ľudí nemusíme strašiť zavádzaním nových daní, lebo to nie je ani potrebné. Chceme čím skôr zaviesť systém "reverse charge", ktorý umožní, aby si platcovia DPH medzi sebou nevykazovali a neplatili DPH. To úplne eliminuje tzv. karuselové podvody, cez ktoré "kočnerovia a bašternákovia" rozkrádali to, čo iní na daniach zaplatili.

Mafián Reichel potvrdzuje, že video o informáciách s Kiskom je pravdivé!
Portál topky.sk priniesol rozhovor s členom podsvetia Michalom Reichelom, v ktorom potvrdzuje informácie o to, že exprezident Kiska od neho odkúpil pozemky. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Peter Bachan



-Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického smerovania Slovenska?-

Súčasné zahraničnopolitické smerovanie Slovenska je vďaka geopolitickému blúzneniu SNS a časti Smeru plné chaosu a nejasností. Preto bude potrebné zo strany novej vlády jasne definovať, že sa budeme vždy správať ako zodpovedný a predvídateľný partner.


Čo budete považovať za úspech v týchto voľbách?-

V prvom rade nám ide o spoločný úspech demokratickej opozície, aby sme dokázali po 12 rokoch ukončiť vládu smeráckej mafie. Z pohľadu nášho hnutia cítime veľmi silnú podporu a dôveru od ľudí a z prieskumov vyplýva, že ak dôvera ľudí pretrvá, je vcelku reálne, že by sme mohli vo finále poraziť Smer-SD. Všetko ale berieme s veľkou pokorou a rešpektom voči konečnému rozhodnutiu ľudí.


-Čo budete považovať za neúspech? V prípade neúspechu sa vzdáte funkcie predsedu hnutia?-

Ľudí z pozadia politiky sme skokom v prieskumoch vystrašili k smrti, spustili frontálny útok voči mne či OĽaNO. Majú strach, že sa im ich "Klondajk" skončí a skončia v "chládku". Spustili preto masívny protiútok, ale verím, že to ustojíme so cťou. Bez ohľadu na výsledok považujem za správne, aby naši členovia po voľbách tajným hlasovaním rozhodli, či boli s naším a mojím výsledkom spokojní alebo nie. Takže po voľbách predsedom možno budem alebo aj nie, záleží od demokratického hlasovania všetkých našich členov.

"Neviem si predstaviť vládnuť so Smerom-SD", vyhlásil Kollár (Rozhovor)
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár si nevie predstaviť, že by bol vo vládnej koalícii so Smerom-SD ani ĽSNS. Povedal to v rozhovore pre TASR. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | TASR



-Sú niektoré priority z vášho programu pre vás také dôležité, že nimi podmienite svoj prípadný vstup do vládnej koalície?-

Všetky politické strany majú vždy svoje podmienky, za ktorých sú ochotné vstúpiť do koalície. Len to nikdy nehovoria na verejnosti, ale v prítmí rokovacích miestností. My ale politiku robíme inak - o našich podmienkach vstupu hlasujú ľudia na internete a zapojilo sa už viac ako 55.000 ľudí. Zatiaľ všetkých 11 riešení má výraznú podporu a najvyššiu má hmotná zodpovednosť politikov či garancia operácie pre onkologického pacienta do 14 dní po indikácii operácie klinickým onkológom.


-Ako viete zaručiť svoj koaličný potenciál a stabilitu poslaneckého klubu? Často útočíte na opozičných potenciálnych partnerov, nezatvárate si tým dvere pre spoluprácu?-

Hovoriť pravdu vždy, za každých okolností a bez ohľadu na následky, je niečo, čím naozaj rád trpím. Nevyznávam politiku "našich ľudí", keď sa kritizujú len tí na druhej strane brehu, lebo na našich sa to nepatrí. Na druhej strane platí, že ak chcú mať kolegovia odo mňa pokoj, potrebujem najmä to, aby ani len náznakom nechceli svojim ľuďom dovoliť kradnúť. Hanbil by som sa ako pes, ak by som o niečom takom vedel a mlčal by som.

Kiska obviňuje Fica za diskreditačné video. Fico to odmieta
Predseda vládneho Smeru-SD Robert Fico odmieta jeho spájanie s videom o lídrovi mimoparlamentnej strany Za ľudí a exprezidentovi Andrejovi Kiskovi. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii v Prešove. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | TASR



-Rokovania opozičných strán viackrát prebiehali bez vás. Prečo?-

Chceli od nás, aby sme s nimi uzavreli pakt o mlčaní, či ako oni hovoria, o neútočení. Keďže hovorenie pravdy a pomenovanie chýb nepovažujeme za útok, nedávalo nám to žiadny zmysel a je vidieť, že to KDH a Progresívne Slovensko (PS)-Spolu dramaticky ublížilo. Ľudia nemajú radi pretvárku a ani my.


-Aké ministerstvá by ste v prípade vstupu do vládnej koalície mali záujem?-

Ako jediné politické hnutie máme už vyše troch rokov tieňových ministrov. Máme takmer do všetkých rezortov poctivo pripravených ľudí, ktorí dokážu daný rezort viesť.

Aktuálny prieskum: V parlamente by bolo deväť strán, na Smer sa doťahuje OĽaNO
Prieskum uskutočnila agentúra Ako v dňoch 11. februára – 13. februára 2020. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | SITA



S kým vylučujete povolebnú spoluprácu?-

Smer-SD, SNS, ĽSNS, Vlasť, Dobrá voľba a Most-Híd. To sú všetko strany, ktoré, ak sa do parlamentu dostanú, budú s radosťou "fičať" v biznise a podvodoch ako doteraz.


-Viackrát ste už vraveli, že v prípadnej vláde chcete robiť „policajtov“, strážiť, aby nedošlo ku korupcii. Ako si viete konkrétne svoje pôsobenie vo vláde?-

Za posledné roky sme zverejnili viac ako sto káuz a dali sme dole tridsať skorumpovaných politikov a ich poskokov. Jediní máme na kandidátke doslova "protimafiánsku úderku", ktorej členom je napríklad Lukáš Kyselica, bývalý šéf tímu Gorila. Je preto prirodzené, že v budúcej vláde by sme chceli, ak tak ľudia rozhodnú vo voľbách, mať na starosti najmä silové zložky, ktoré vedia poriadok konečne zabezpečiť.

Aktuálny prieskum: V parlamente by bolo deväť strán, na Smer sa doťahuje OĽaNO
Prieskum uskutočnila agentúra Ako v dňoch 11. februára – 13. februára 2020. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | SITA