VIDEO: Dychberúci zrýchlený záber ukazuje zamrznutie ruského jazera Bajkal
14 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Krásne časové fotografovanie zachytené v priebehu 20 dní ukazuje, ako jazero Bajkal, najväčšie ruské jazero, úplne mrzne. Informuje portál RT.


Záber, ktorý bol zaznamenaný 10. až 30. januára, ukazuje, ako sa pomaly tvorí ľad nad hladinou jazera, pričom sa stále strieda noc a deň.

Bajkalské jazero, ktoré sa nachádza na juhu Sibíra, je najväčšie sladkovodné jazero na svete. Zvyčajne je pokryté ľadom asi päť mesiacov v roku, pričom v niektorých častiach začína mrznúť už v novembri.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=G49TvL2_D-o&feature=emb_title

Tento rok však ruského ministerstvo pre núdzové situácie Bajkalu uviedlo, že ľadový štít je kvôli silnému sneženiu tenší ako zvyčajne, najmä okolo severnej a strednej časti jazera. Sneh izoluje ľad od studeného vzduchu, čo znamená, že sa tvorí pomalšie.

Napriek mrazivým podmienkam úrady vyhlásili, že sa bude konať každoročný medzinárodný festival zimných hier Zimniada. Rusi sa kvôli tomu hrnú k Bajkalu, aby si užili zimné športy od lyžovania až po korčuľovanie každý rok.

Nový nanosenzor dokáže rozpoznať rakovinu z jedinej kvapky krvi
Vedci v Holandsku vyvinuli neuveriteľne presný nanosenzor, ktorý dokáže rozpoznať metastatické rakovinové bunky iba z jedinej kvapky krvi, čo predstavuje významný prielom pre včasnú detekciu a liečbu tejto choroby. Informuje portál... Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Marek Molnár