USA vzniesli hromadné obvinenia proti Huawei!
14 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Americké ministerstvo spravodlivosti dnes vznieslo ďalšie obvinenia proti čínskemu technologickému gigantovi Huawei a jeho dvom spoločnostiam. Podľa agentúry AP federálni prokurátori spoločnosť obviňujú z úmyslu ukradnúť obchodné tajomstvo od konkurenčných firiem v USA. Spojené štáty už dlhšiu dobu Huawei vinia z krádeže technológií a zo špionáže pre Peking, čo čínska firma odmieta. Nové obvinenia spoločnosť Huawei zatiaľ nekomentovala.


Spojené štáty vinia čínsku firmu z krádeže zdrojových kódov a obchodných tajomstiev z oblasti technológie mobilných vysielačov a robotiky od šiestich amerických firiem. Podľa prokuratúry vedenie Huawei dokonca sľubovalo vysoké odmeny tým zamestnancom, ktorí z amerických firiem ukradnú najhodnotnejšie tajomstvo. Spoločnosť tiež údajne využívala ku krádeži duševné vlastníctvo profesoróv na univerzitách.

Prokuratúra čínsku spoločnosť znovu tiež viní z toho, že pôsobila v krajinách, ktoré sú pod americkým režimom sankcií, napríklad v Severnej Kórei a Iráne.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa dlhodobo varuje pred Huawei ako pred hrozbou pre národnú bezpečnosť. Američania pritom vyvíjajú tlak na svojich západnych spojencov, aby zariadenia firmy nepoužívali pri budovaní mobilných sietí novej generácie ďalšie informačné infraštruktúry.

Washington zaradil v máji spoločnosť Huawei na čiernu listinu. Následne však americké ministerstvo obchodu umožnilo firme nakupovať niektorý americký tovar, aby zmiernilo dopady na jej zákazníkov.

Huawei vlani poprela predchádzajúce obvinenia od Spojených štátov, ktoré sa týkajú bankových podvodov, obchádzania sankcií uvalených na Irán a bránenie spravodlivosti. Na základe amerického zatykača bola na konci roku 2018 v Kanade zadržaná finančná riaditeľka Huawei Meng Wan-čou, ktorá teraz bojuje proti vydaniu do USA.

Čínsky technologický gigant je najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení a druhým najväčším výrobcom smart telefónov na svete.

USA hlásia "pozoruhodný pokrok" v rokovaniach s Talibanom
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v telefonáte s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním signalizoval "pozoruhodný pokrok" v rozhovoroch medzi Washingtonom a radikálnym hnutím Taliban. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR