Trumpova „dohoda storočia“ je „plán okupácie“, tvrdí Erdogan
14 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri prejave v Pakistane odsúdil mierový návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa pre Blízky východ, a tiež sa zaviazal, že podporí Pakistan pri probléme s Kašmírom. Informuje portál RT.


Erdogan v piatok počas návštevy pakistanského parlamentu protestoval proti Trumpovmu veľmi obľúbenému plánu pre Izrael a Palestínu.

"Tento plán ... nie je mierový projekt, je to vlastne plán okupácie," uviedol turecký prezident.

Turecký vodca poznamenal, že Ankara „najviac reagovala“ na Trumpovu iniciatívu, ktorú Palestínčania rýchlo odmietli, ako tiež moslimovia po celom svete, pretože sa prikláňa v prospech Izraela. Tento plán zahŕňa vytvorenie „nezávislého“ palestínskeho štátu vo forme viacerých enkláv na izraelskom území.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil Trumpov plán a uviedol, že jeho krajina ponúka Palestíne „podmienenú obmedzenú suverenitu“.

Trump je pripravený navštíviť pakistanského regionálneho rivala (Indiu) koncom tohto mesiaca. Obidve krajiny pracujú na niekoľkých významných obchodoch so zbraňami, vrátane možného predaja sofistikovaného amerického systému protivzdušnej obrany, ktoré nedávno schválilo ministerstvo zahraničných vecí USA. Vo štvrtok hovorkyňa pakistanského ministerstva zahraničných vecí Aisha Farooquiová novinárom povedala, že dohoda „destabilizuje už aj tak nestabilný región“.

Počas prejavu pakistanských zákonodarcov sa Erdogan zaoberal aj konfliktom v Kašmíre, pričom uviedol, že ho možno vyriešiť iba „na základe spravodlivosti a rovnosti“ a to prostredníctvom dialógu. Sľúbil tiež, že Ankara bude v tejto otázke naďalej podporovať Pakistan.

„Pochopia, že urobili chybu“: Erdogan sa zaväzuje pokračovať vo vojenských operáciách v Idlibe po tom, ako zahynuli 4 tureckí vojaci
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sľúbil, že tvrdo pomstí útok na turecké jednotky v sýrskej provincii Idlib po tom, čo boli zabití štyria tureckí vojaci. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Marek Molnár