Talianské mesto Terni, domov svätého Valentína hľadá partnerské mesto v USA
14 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Talianske rodisko sv. Valentína hľadá v USA nové „romantické“ mesto, ktoré má byť považované ako americké „mesto lásky,“ informuje BBC.


Úradníci v meste Terni, sídliace na umbrianských kopcoch BBC oznámili, že už majú partnerské mestá inde v Európe. „Ale nikdy sme v USA nemali sesterské mesto lásky, tak sme si pomysleli, že či je možné si vybudovať vzťah takéhoto charakteru aj v Spojených štátoch,“ povedal Omero Mariani, vedúci cestovného ruchu Terni.

Americké mestá sa budú môcť prihlásiť od 14. februára a víťaz bude vyhlásený na Valentína budúci rok.

Mesto spolupracuje na projekte s aplikáciou na učenie jazykov Babbel a vyzvalo svojho generálneho riaditeľa so sídlom v USA, aby sa zúčastnil poroty, popri starostovi Terni, Leonardovi Latinimu.

Mariani povedal, že ich budúce partnerské mesto nemusí byť nevyhnutne romantické. Stačí preukázať, že má s Terni niečo spoločné. Napríklad vodopád, ktorý by bol podobný Terniho vodopádu Marmore.

Americký prokurátor tvrdí, že ho Trump „šikanuje“ v statusoch na Twitteri
Americký generálny prokurátor William Barr vyhlásil, že prezident Donald Trump ho „podkopáva“ cez statusy na sociálnej sieti Twitter, čo mu „znemožňuje vykonávať jeho prácu“.Informuje BBC. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Ale v každom prípade dúfa, že viac ľudí spojí Valentína s Terni. „Každý rok oslavuje Valentín celý svet, ale nikto nespojuje Valentína s jeho rodným mestom Terni,“ uviedol. Svätý Valentín je považovaný za kňaza z tretieho storočia, ktorý sa vo veku 21 stal biskupom Terni. Bol známy tým, že tajne vykonával manželstvá, ktoré zakázal rímsky cisár Claudius II. Vraví sa, že sv. Valentín tajne sobášil aj chudobných vojakov a ich partnerky. Valentín bol údajne umučený v Ríme 14. februára v roku 273 a jeho relikvie sú teraz uložené v Terniho bazilike v San Valentino.

Podľa Marianiho sa v meste každý rok okolo Valentína koná mesačný festival, ktorý tento rok očakáva okolo 100 000 ľudí. „Mestá v Taliansku každý rok tvrdia, že sú najromantickejšie alebo sa vyhlasujú mestom lásky,“ uviedol. „Ale vlastne iba Terni je skutočné mesto lásky, je to rodisko sv. Valentína.“

NASA hľadá nových astronautov pre misiu na Mesiac!
BBC informuje, že NASA hľadá kandidátov, ktorí by sa mohli zúčastniť jej budúcej misie na Mesiac. Do roku 2024 plánuje rozšíriť posádkové misie do vesmíru a radi by našli prvú ženu na mesiaci. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka