Ozbrojené sily prepadli súdnu budovu v Hondurase a vyslobodili vodcu MS-13
14 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Ťažko ozbrojení muži oblečení vo vojenských a policajných zásahových uniformách zaútočili na súdnu budovu v severozápadnom Hondurase a oslobodili vedúceho predstaviteľa mocnej zločineckej organizácie MS-13. Informuje BBC.


Alexander Mendoza, známy ako „El Porky“, práve prišiel na súdne pojednávanie v El Progreso, sprevádzaný bezpečnostnými silami, keď došlo k útoku. Najmenej štyria policajní dôstojníci boli zabití a traja ďalší boli zranení.

MS-13 je jednou z najnásilnejších zločineckých skupín v Strednej Amerike. Prezident Juan Orlando Hernández ponúkol odmenu 2 milióny lempira (74 000 eur) za informácie, ktoré by viedli k zatknutiu Mendozy. Polícia uviedla, že sa operácie zúčastnilo najmenej 20 ozbrojencov vo štvrtok popoludní v El Progreso, približne 30 km východne od druhého mesta Hondurasu, San Pedro Sula. Jeden z podozrivých tiež pri útoku zomrel.



Video, ktoré údajne pochádza zo súdneho CCTV, vysielané honduraskou televíznou stanicou HCH ukazuje  Mendoza, ktorého do budovy sprevádzajú bezpečnostné sily. O chvíľu neskôr prichádzajú ozbrojení muži, ktorí nosia podobné uniformy a prinútia prítomných ľudí ísť do miestností. Po niekoľkých minútach sa znovu objaví Mendoza bez pút a so zbraňou snažiac sa opustiť budovu so skupinou strelcov popri prestrelke s verejne činnými orgánmi. Zábery ukazujú 11 členov zločineckej skupiny, pričom ostatní nie sú na zázname vidieť. Nie je jasné, ako sa vo vnútri budovy rozvinulo oslobodenie Mendozy. Súd mal údajne prebiehať na druhom poschodí a čakal na začiatok pojednávania. Niektorí policajti boli obvinení z účasti na zločineckej akcií. Samostatné zábery vysielané miestnymi médiami ukázali, že muži naskočili do niekoľkých vozidiel a unikli.

Zástupca ministra bezpečnosti Luis Suazo povedal: „Chystáme sa znova chytiť vodca gangu a zatknúť tých, ktorí mu pomohli utiecť.“ Miestne médiá informovali, že skupina potom opustila svoje vozidlá a zbrane neďaleko miesta činu.

Iránski hackeri sa zamerali na univerzity
Iránski hackeri podporovaní iránskou vládou sa v posledných mesiacoch zamerali na univerzity v Európe, Spojených štátoch a Austrálii, čo zistila poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers a informovala v piatok holandská vysielacia stanica... Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Timotej Dudka