Nemecká ekonomika zaznamenala vo štvrtom kvartály nulový rast
14 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Nemecká ekonomika koncom roka 2019 stagnovala, ukazujú nové čísla. Úrady očakávali rast 0,1%. Nemecká ekonomika zaznamenala v poslednom štvrťroku 2019 nulový rast. Federálny štatistický úrad (Destasis) informoval v piatok v predbežnej štatistike. Informuje DW.


Hrubý domáci produkt (HDP) bol v októbri a decembri rovnaký ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Výsledky boli horšie, ako sa predpokladalo, s predpoveďami rastu 0,1%. Destastis však revidoval svoje výsledky za tretí štvrťrok, pričom GDO vzrástol o 0,2% namiesto pôvodne oznámených 0,1%.

Nové čísla znamenajú ročnú mieru rastu 0,6% v roku 2019, najhorší rast od roku 2013. Celková ekonomická stagnácia vo štvrtom štvrťroku je už malý úspech, “uviedol pre tlačovú agentúru AFP Dr. Fritzi Koehler-Geib, hlavný ekonóm bankovej skupiny KfW, pričom dodal, že Nemecko bude musieť počkať do jari, aby sa prejavili známky oživenia.

„Aspoň v prvom štvrťroku existujú známky výrazného spomalenia v Čínskej, a tým aj v globálnej ekonomike v dôsledku koronavírusu.“

Americké tarify zostanú bez ohľadu na to, čo koronavírus spraví s čínskou ekonomikou
Washington nepristúpi na colné zvýhodnenie pre Peking, uviedol obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro, ktorý sa obáva, že smrtiaci vírus v Číne by mohlo ohroziť hospodárstvo. Informuje o tom portál CNBC. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Marek Molnár