Lavíny zabili v Afganistane 21 ľudí, očakáva sa zvýšenie počtu obetí
14 | 02 | 2020 I Dominik Simon

V posledných dvoch mesiacoch došlo v Afganistane k silným sneženiam, pretože bojuje s dôsledkami zmeny klímy. Niekoľko diaľnic je v súčasnosti uzavretých kvôli obavám, že by sa mohlo spustiť viac lavín. Minimálne 21 ľudí príšlo o život v lavínach, ktoré zasiahli provinciu Daykundi v Afganistane 13. februára, podľa afganského orgánu pre riadenie katastrof. Informuje DW.


Sedem ľudí je nezvestných, zatiaľ čo 10 ľudí je zranených. Lavinami bolo zničených asi 50 domov. Ahmed Tameem Azimi, hovorca štátneho ministerstva pre riadenie katastrof, uviedol, že 21 ľudí, ktorí zomreli, pochádzajú z dvoch rodín. Povedal tiež, že počet obetí by sa mohol zvýšiť v dôsledku zložitých poveternostných podmienok. Meteorologické oddelenie Afganistanu varovalo pred dažďom, silným snehom a povodňami v niektorých provinciách vrátane Daykundi až do 13. februára. V Afganistane bolo údajne zatvorených niekoľko hlavných diaľnic a ciest z dôvodu očakávania lavíny a silného sneženia.

Za posledné dva mesiace Afganistan zasiahlo silné sneženie a prívalové dažde. Podľa spravodajskej agentúry AP je celkový počet obetí v januári a februári 72.

Podľa správy Programu OSN pre životné prostredie a Národnej agentúry na ochranu životného prostredia Afganistanu, nekontrolované emisie skleníkových plynov zvýšia teplotu krajiny o 5 stupňov Fahrenheita do roku 2100. V roku 2018 postihlo vážne sucho v krajine 2,2 milióna ľudí v krajine.

Americké vojenské lietadlo havarovalo v Afganistane
Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, čo spôsobilo pád amerického vojenského lietadla v afghanskej provincii Ghazni v pondelok, potvrdil hovorca ozbrojených síl USA v Afganistane a dodal, že neexistuje žiaden náznak, že lietadlo bolo zničené... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Dominik Simon