Antarktída dosiahla rekordnú teplotu 20,75 °C
14 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Antarktída prvýkrát prekročila 20 °C, keď vedci zaznamenali teplotu 20,75 ° C na ostrove pri pobreží kontinentu. Informuje BBC.


Brazílsky vedec Carlos Schaefer povedal agentúre AFP, že „nikdy nevideli tak vysokú teplotu v Antarktíde“. Varoval však, že teplota zaznamenaná 9. februára bola výsledkom iba jedného z plánovaných meraní teploty a nie je súčasťou dlhodobého súboru údajov. Kontinent zaznamenal minulý týždeň rekordnú teplotu na Antarktickom polostrove s teplotou 18,3 °C.

Toto meranie sa uskutočnilo na monitorovacej stanici na ostrove Seymour. Ostrov Seymour je ostrov v reťazci 16 hlavných ostrovov okolo špičky Graham Land na Antarktickom polostrove . Graham Land je najbližšou časťou Antarktídy v Južnej Amerike. Nachádza sa v časti ostrovného reťazca, ktorá sa nachádza pri západnej strane najsevernejšieho cípu polostrova.

„Je to jednoducho signál, že sa v tejto oblasti deje niečo iné,“ zdôraznil Schaefer.

Talianské mesto Terni, domov svätého Valentína hľadá partnerské mesto v USA
Talianske rodisko sv. Valentína hľadá v USA nové „romantické“ mesto, ktoré má byť považované ako americké „mesto lásky,“ informuje BBC. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Podľa Svetovej meteorologickej organizácie OSN (WMO) sa teploty na antarktickom kontinente za posledných 50 rokov zvýšili takmer o 3 °C a uviedli, že v tom čase približne 87% ľadovcov pozdĺž jeho západného pobrežia „ustúpilo“.

Počas posledných 12 rokov ľadovce preukázali „zrýchlený ústup“ v dôsledku globálneho otepľovania. Minulý mesiac bol tiež rekordný najteplejší január Antarktídy. Vedci varovali, že globálne otepľovanie spôsobuje na južnom póle toľko topenia, že sa nakoniec rozpadne a v nasledujúcich storočiach spôsobí, že sa svetová hladina mora zvýši najmenej o tri metre.

Záznam z merania teploty v januári 1982, ktorý predstavoval priemer celého antarktického regiónu, ktorý zahŕňa kontinent, ostrovy či oceán, ktoré sa nachádzajú v klimatickej zóne Antarktídy vykazuje hodnotu  -19,8 °C.

Americký prokurátor tvrdí, že ho Trump „šikanuje“ v statusoch na Twitteri
Americký generálny prokurátor William Barr vyhlásil, že prezident Donald Trump ho „podkopáva“ cez statusy na sociálnej sieti Twitter, čo mu „znemožňuje vykonávať jeho prácu“.Informuje BBC. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Timotej Dudka