Americký prokurátor tvrdí, že ho Trump „šikanuje“ v statusoch na Twitteri
14 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Americký generálny prokurátor William Barr vyhlásil, že prezident Donald Trump ho „podkopáva“ cez statusy na sociálnej sieti Twitter, čo mu „znemožňuje vykonávať jeho prácu“.Informuje BBC.


Jeho kritika na prezidenta Trumpa spočíva v intenzívnom dohľade ministerstva spravodlivosti nad riešením prípadu týkajúceho sa Rogera Stonea, odsúdeného bývalého poradcu prezidenta. Generálny prokurátor obvinil prezidenta, ktorý, podľa jeho slov vyvíja „tlak“ a verejne podceňuje Barrovú funkciu.

„Myslím si, že je čas zastaviť tweeting o trestných veciach ministerstva spravodlivosti,“ povedal Barr pre ABC News. „Nemôžem tu robiť svoju prácu na oddelení s neustálymi komentármi, ktoré ma podceňujú,“ dodal.

Pán Barr bol vymenovaný za generálneho prokurátora vo februári minulého roka. Od tej doby ho vidia ako blízkeho spojenca prezidenta, aj napriek provokačným statusom či napätému vzťahu, ktorý mal Trump s predchodcom pána Barra, Jeffom Sessionsom.

Senátor USA Mitch McConnell povedal, že prezident by mal načúvať radám pána Barra.

„Ak generálny prokurátor vyhlási, že mu to bráni v práci, prezident by si ho mal vypočuť a niečo s tým urobiť,“ uviedol pre agentúru Fox News republikánsky senátor.

NASA hľadá nových astronautov pre misiu na Mesiac!
BBC informuje, že NASA hľadá kandidátov, ktorí by sa mohli zúčastniť jej budúcej misie na Mesiac. Do roku 2024 plánuje rozšíriť posádkové misie do vesmíru a radi by našli prvú ženu na mesiaci. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Tento týždeň došlo k rozšírenému hnevu, keď ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že plánuje skrátiť dĺžku trestu odňatia slobody pre Rogera Stonea, dlhodobého priateľa prezidenta. V novembri bol Stone odsúdený za to, že vo voľbách v roku 2016 zabránil vyšetrovaniu ruským spravodajským výborom. Federálni prokurátori odporúčali, aby Stone čelil odňatiu slobody a odsedel si sedem až deväť rokov vo väzení.

Prezident rýchlo vyjadril svoj nesúhlas a vyhlásil na svojom účte Twitter: „Je to hrozná a veľmi nespravodlivá situácia.“ Ministerstvo spravodlivosti neskôr zamietlo odporúčanie svojich vlastných prokurátorov, čo vyvolalo otázky či pán Barr zasiahol v mene spojenca pána Trumpa. Štyria prokurátori sa z prípadu stiahli. Prezident Trump ocenil Barra za „prevzatie veci“.

Napriek tomu Barr vyhlásil: „Nebudem šikanovaný alebo ovplyvňovaný nikým ... či už je to Kongres, redakcia novín alebo prezident.“

Šéf spoločnosti BP plánuje preorganizovať ropného giganta pre „zelenú éru“
Nový šéf ropnej spoločnosti BP Bernard Looney uviedol, že chce, aby spoločnosť do roku 2050 výrazne znížila emisie uhlíka. Inforumje BBC. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka