Amazon vyhral súdny príkaz na pozastavenie americkej vojenskej zmluvy v hodnote 10 miliárd dolárov
14 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Zmluva by financovala obchod s cloud computingom známy ako JEDI. Začiatkom tohto týždňa spoločnosť Amazon Web Services uviedla, že sa snaží zosadiť prezidenta Trumpa a ministra obrany Espera, aby v tomto prípade poskytli svedectvo. Informuje portál DW.


Amazon vo štvrtok vyhral súdny príkaz dočasne blokujúci vojenskú zmluvu USA so spoločnosťou Microsoft o 10 miliárd dolárov (9,2 miliardy EUR). Americký sudca vyhovel žiadosti spoločnosti o predbežné nariadenie o pozastavení zmluvy, ktorá by financovala obchod s cloud computingom v hodnote niekoľkých miliárd dolárov známy ako spoločná obranná infraštruktúra podniku (JEDI). Súd zapečatil dokumenty, ktoré požadovali zablokovanie, ako aj rozhodnutie sudcu vydať súdny príkaz.

Sudkyňa Patricia E. Campbell-Smith tiež vydala zapečatené stanovisko, ktoré je súčasťou rozhodnutia, a nariadila Amazonu uhradiť 42 miliónov dolárov na pokrytie škôd v prípade neoprávneného vydania príkazu.

Microsoft vo štvrtok vo svojom vyhlásení uviedol, že bol ďalším sklzom sklamaný, dodal však, že je presvedčený, že v konečnom dôsledku bude môcť projekt realizovať. Amazon bol spočiatku uprednostňovaný, aby získal zákazku, podľa ktorej predstavitelia obrany zvýšia technologickú výhodu americkej armády. Projekt JEDI by ukladal a spracovával utajované údaje, čo by armáde umožňovalo posilňovať komunikáciu s vojakmi na bojisku a využívať umelé inteligencie na urýchlenie vojenských plánovacích a bojových schopností.

Obchodná sága Trump-Bezos


Začiatkom tohto týždňa Amazon Web Services uviedlol, že sa snaží prinútiť okrem iného amerického prezidenta Donalda Trumpa a ministra obrany Marka Espera, aby poskytli svedectvo v súdnom konaní.

V júli Trump verejne vyhlásil, že zmluva „nebola súťažne podaná“, a uviedol, že „administratíva si ju dôkladne preverí“. V auguste 2019, niekoľko týždňov pred vyhlásením víťaza zmluvy, Trump nariadil, aby bola zmluva Esper pozastavená s cieľom vyšetriť prípadný protekcionizmus voči Amazonu. V októbri 2019 bol Microsoft vyhlásený za víťaza zmluvy.

Trump opakovane útočil na generálneho riaditeľa spoločnosti Amazon Jeffa Bezosa, pričom sa zameriaval na daňové úľavy spoločnosti a vlastníctvo novín Washington Post, ktoré sú často kritické voči prezidentovi USA.

Jeff Bezos za týždeň predal akcie Amazonu v hodnote 3,5 miliárd dolárov
Najbohatší muž na svete už sa v minulosti vyjadril, že potrebuje predať akcie aby mohol financovať plány prieskumu vesmíru. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos predal v priebehu minulého týždňa akcie spoločnosti v hodnote takmer 3,5 miliárd dolárov.... Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Dominik Simon