Živnostníci po zániku živnosti nemajú nárok na dávku v nezamestnanosti, upozorňuje Sociálna poisťovňa
13 | 02 | 2020 I SITA

 Živnostníci v rámci svojich odvodov do Sociálnej poisťovne neplatia povinne poistné v nezamestnanosti. Preto im v prípade ukončenia živnosti ani nevzniká nárok na túto dávku.


V tlačovej správe na to upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. "Nárok majú iba na nemocenské dávky a časť odvodov putuje aj na ich budúce dôchodky," povedal.

Ak si živnostník chce po ukončení živnosti uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti, musí si poistné na poistenie v nezamestnanosti platiť ako dobrovoľne poistená osoba.

"Vtedy po splnení podmienky potrebného obdobia poistenia v nezamestnanosti, teda 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, živnostníkovi nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká," informoval Višváder.

Diaľničné známky končia, autá do 3.5 tony by mali jazdiť po diaľniciach bezplatne!
Návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke s účinnosťou od 1. januára 2021 predložil premiér Peter Pellegrini. Obišiel tak ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka, ktorý má túto problematiku v kompetencii. Predpokladaný výpadok príjmov by... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | SITA


Podmienkou je aj to, že poistenie musí mať zaplatené včas a v správnej sume.

Sociálna poisťovňa podľa Višvádera evidovala k 31. januáru tohto roka takmer 220-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktorí platili povinné sociálne odvody. Ide o poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie.

Poistné na dôchodkové poistenie tvorí 28,75 % z vymeriavacieho základu a skladá sa zo starobného poistenia (18 %), invalidného poistenia (6 %) a z odvodu do rezervného fondu Sociálnej poisťovne (4,75 %).

Nemocenské poistenie platia SZČO v sume 4,4 % z vymeriavacieho základu. Keďže najnižším vymeriavacím základom pre SZČO je v tomto roku suma 506,50 eura, minimálne povinné dôchodkové a nemocenské odvody dosahujú najmenej 167,89 eura mesačne.

Strana Za ľudí podáva trestné oznámenie na premiéra za zneužitie právomocí verejného činiteľa
Strana Za ľudí exprezidenta Andreja Kisku podáva trestné oznámenie na premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Po podaní trestného oznámenia na Generálnej prokuratúre SR to povedal podpredseda strany Juraj... Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | SITA