Väzni v preplnenej „base“ na Sumatre sa vzbúrili
13 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Rozhnevaní väzni podpálili preplnený žalár počas nepokojov, ktoré v stredu vypukli na indonézskom ostrove Sumatra.


Kontrolu na situáciou prevzali stovky policajtov a vojakov. Väzenie, ktoré je určené pre 193 mužov drží v skutočnosti viac ako 400 trestancov, ale strážilo ho len 8 dozorcov, informovala Sri Puhug Budi Utariová z Ministerstva spravodlivosti a ochrany ľudských práv.

Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že vzbura sa začala potom, ako väzni protestovali proti zaobchádzaniu strážcov so štyrmi mužmi. Tí boli zadržaní kvôli užívaniu drog vo svojej cele a následne ich izolovali.

K odporu, ktorý začal byť násilný, sa pridali aj ďalší väzni – väčšina z nich je zadržaná pre drogové útoky. Podľa Utamiovej nie sú žiadne hlásenia o mŕtvych.

Televízne zábery ukázali väzňov na otvorenom priestranstve strážených vojakmi, kým polícia odvádzala ostatných zo zariadenia. Z budovy pritom stúpal čierny mrak a v okolí boli rozptýlené obhorené dokumenty a kancelárske vybavenie.

Vedúci miestnej polície Benny Hutajalu uviedol, že mobilizovali 8 hasičských áut a približne 500 vojakov s policajtmi, ktorí boli nasadení okolo väzenia, aby trestancom zabránili v úteku.

Úteky z väzenia a vzbury sú v Indonézii bežné. Problémom zariadení je preplnenosť, pretože bojujú s nedostatočným financovaním a obrovským počtom ľudí zadržaných vo vojne s ilegálnymi drogami.

Podľa Genovevy Alicia, výskumníčky z Inštitútu pre trestnú a súdnu reformu, preplnenosť väzníc v Indonézii je možné považovať za extrémnu a tento problém sa vyskytuje v takmer všetkých provinciách, nielen vo veľkých mestách.

Drogová kriminalita je v Indonézii upravená zákonom č. 35/2009, podľa ktorého majú byť užívatelia drog rehabilitovaní, ale často končia vo väzení za držanie drog. Ako uviedol Ade Kusmanto, vedúci oddelenia pre styk s verejnosťou Generálneho riaditeľstva pre nápravu, ak by sa užívateľom drog poskytol alternatívny trest, „predstavte si koľko z nich by bolo mimo väzenia“. Prípady drog pritom podľa neho tvoria takmer 48 percent z celkovej kriminálnej činnosti. V minulom roku evidovali pre drogy uväznených viac ako 127-tisíc ľudí. Z tohto počtu bolo 75-tisíc dílerov a 51-tisíc užívateľov.

Príspevok k vzbure na Facebooku:



 

Príspevok na Twitteri k preplneným väzniciam v Indonézii:



Samovražda ruského väzenského exfunkcionára na súde
Bývalý ruský väzenský funkcionár Viktor Sviridov sa v stredu zastrelil na Chertanovskom súde v Moskve, priamo v pojednávacej miestnosti. Samovraždu spáchal vlastnou zbraňou potom, ako ho za vydieranie odsúdili na 3 roky väzenia s prísnou ochranou.... Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Natália Sollárová