Samovražda ruského väzenského exfunkcionára na súde
13 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Bývalý ruský väzenský funkcionár Viktor Sviridov sa v stredu zastrelil na Chertanovskom súde v Moskve, priamo v pojednávacej miestnosti. Samovraždu spáchal vlastnou zbraňou potom, ako ho za vydieranie odsúdili na 3 roky väzenia s prísnou ochranou. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS.


Krátko na to, ako ho súd uznal vinným a nariadil, aby ho vzali do väzby, vybral bývalý šéf oddelenia dopravy Ruskej väzenskej federálnej služby pištoľ a zastrelil sa. Jeden zdroj uvádza, že to bolo do hrude, iný tvrdí, že si priložil zbraň ku hlave. Podľa TASS zomrel na mieste.

Ruské médiá informovali, že 71-ročný Sviridov bol odsúdený za zneužitie právomoci a vymáhanie úplatku 10 miliónov rubľov (viac ako 145-tisíc eur, pozn. red.) od Alexandra Sapozhnikova, bývalého zástupcu riaditeľa väzenskej služby. Sviridov rezignoval na svoj post približne pred piatimi rokmi.

Právnik Alexander Kotelnitsky pre TASS uviedol, že jeho klient mal rakovinu štvrtého stupňa, ale nezdalo sa, že by mal depresívnu náladu, keď v stredu ráno prišiel na pojednávanie.

Podľa ďalšieho právnika Grigoryho Ivanisheva, Sviridov neočakával, že bude uznaný vinným a pôjde do väzenia. Ako povedal pre agentúru Interfax, „súd ignoroval závažné ochorenie“. Samovraždu Sviridova spája s rozhodnutím súdu.

Sviridov mal od podania obžaloby obmedzenú slobodu pohybu a pred pojednávaním bol v tzv. domácom väzení. Úrady teraz vyšetrujú, ako mohol so sebou do súdnej siene priniesť zbraň. Agentúra TASS informovala, že detektory kovu boli v prevádzke a v dobrom stave.

Príspevok BBC na Twitteri:



Tisíce ľudských zárodkov po potrate pochovajú na cintoríne
Viac ako 2400 ľudských plodov nájdených v dome a aute „potratového“ lekára v Illionois má byť pochovaných na cintoríne v Indiane, v Spojených štátoch amerických (USA). Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Natália Sollárová