Prídavky, dôchodky ani diaľnice zadarmo nemusia prejsť
13 | 02 | 2020 I redakcia, SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová má 15 dní na to, aby sa k prijatým zákonom vyjadrila a súčasný parlament by už nestihol prípadné veto hlavy štátu prelomiť.


Trináste dôchodky, vyššie rodinné prídavky, zrušenie diaľničných známok pre autá do 3,5 tony. Tieto návrhy zákonov budú na mimoriadnej schôdzi schvaľovať poslanci Národnej rady SR, ktorú zvolal predseda parlamentu Andrej Danko na utorok 18. februára. Program schôdze podporí aj strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Prezidentka Zuzana Čaputová však má 15 dní na to, aby sa k prijatým zákonom vyjadrila. Voľby sa uskutočnia už 29. februára. To znamená, že súčasný parlament by už nestihol prípadné veto hlavy štátu prelomiť a zákony by nemuseli vojsť do platnosti.

Únia autodopravcov Slovenska s údivom a pobúrením prijala rozhodnutie vlády o zrušení diaľničných známok
Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) s údivom a pobúrením zaregistrovala najnovšiu iniciatívu dvoch vládnych strán v oblasti zrušenia povinnosti platiť diaľničné poplatky za motorové vozidlá do 3,5 tony formou diaľničných známok. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | SITA


Predložené zákony

Vláda v stredu 12. februára schválila návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke s účinnosťou od 1. januára 2021. Motoristi s autami do 3,5 tony by tak mali od budúceho roka jazdiť po diaľniciach a rýchlostných cestách bezplatne.

Od decembra tohto roka by sa mal Slovensku zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.

"Zvolanie mimoriadnej schôdze vyprovokovala opozícia a médiá", tvrdí Fico
Mimoriadne rokovanie parlamentu o sociálnych opatreniach Smeru - sociálnej demokracie (Smeru-SD) vyprovokovala opozícia. Predseda Smeru-SD Robert Fico takto reagoval na zámer zvolať ešte do volieb mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | SITA


Vláda tiež schválila návrh novely zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorého sa mesačný prídavok na dieťa od začiatku budúceho roka zvýši z 24,95 eura na 50 eur. Všetkými legislatívnymi normami sa budú poslanci zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní.

„Posledná“ schôdza
Poslanci sa v pléne stretli 21. januára s tým, že ide o poslednú schôdzu. Nikto už nepočítal, že bude ešte ďalšia schôdza. Poslanci sa rozlúčili hymnou SR. Podľa sociológa Pavla Haulíka mimoriadne rokovanie pléna parlamentu môže byť súčasťou stratégie volebnej kampane. „Môže to súvisieť s tým, že Smer by mohol prísť o prvé miesto a SNS by sa nemusela dostať do parlamentu. Ak majú takéto informácie, potom ten ich krok dáva akúsi logiku z ich pohľadu,“ poznamenal Haulík.

Zrušenie diaľničných známok pre fyzické a právnické osoby predtým inicioval predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Schválením návrhov na zrušenie diaľničných známok a na vyslovenie nesúhlasu s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu podmienil zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.