Toto je začiatok konca pre Donalda Trumpa! Povedal víťaz primárok v New Hampshire Bernie Sanders
12 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Senátor a samozvaný demokratický socialista Bernie Sanders vyhral demokratické primárky v americkom štáte New Hampshire. Získal 26 percent hlasov a vyhral. Tesne za ním skončil s 24,4 percentami niekdajší starosta South Bendu v Indiane Pete Buttigieg a na tretej priečke je s 19,7 percentami senátorka Amy Klobucharová.


Demokratické primárky v New Hampshire boli len druhým súbojom o nomináciu kandidáta, ktorý sa postaví v novembrových voľbách proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Zároveň to bolo prvé hlasovanie v primárnych voľbách, pretože v Iowe demokrati vyberali svojho kandidáta systémom nominačných zhromaždení.

Biden v New Hampshire získal 8,4 percenta hlasov, čo je menej ako senátorka Elizabeth Warrenová , ktorá je s 9,3 percentami štvrtá. Podľa agentúry AP Biden zlý výsledok očakával, a tak sa rozhodol ešte pred zverejňovaním konečných výsledkov pokračovať v kampani v štáte Južná Karolina, kde demokrati usporiadajú primárky 29. februára.

Podľa CNN Sanders a Buttigieg si v utorkových primárkach zaistili zhodný počet deviatich delegátov na stranícku konferenciu, kde sa kandidát nominuje, zatiaľ čo Klobucharová šesť.

"Toto je víťazstvo a začiatok konca Donalda Trumpa," uviedol po zverejnení výsledkov Sanders.

Radosť z výsledku vyjadril tiež Buttigieg "Vďaka vám kampaň, o ktorej niektorí hovorili, že by nemala existovať, bude pokračovať," povedal.

Podnikateľ Andrew Yang a senátor Michael Bennet po primárkach v New Hampshire, keď začalo byť jasné, že nebudú úspešní, naopak oznámili, že odstupujú.

Trump v republikánskych primárkach v New Hampshire získal 85,7 percenta hlasov a zaistil si 20 delegátov. Porazil tak niekdajšieho guvernéra štátu Massachusetts Williama WELD, ktorý získal 9,2 percenta hlasov ale žiadneho delegáta.

Koronavírus Covid-19 stráca silu! Tempo šírenia nákazy spomaľuje
Čína dnes oznámila, že na svojom území v utorok zaznamenala najmenej nových prípadov nákazy koronavírusom Covid-19 od konca januára. Podľa agentúry Reuters to dáva väčšiu dôveryhodnosť odhadu čínskeho experta v oblasti zdravotníctva, ktorý... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Žaneta Hurbanová