Parlament Severného Macedónska ratifikuje členstvo v NATO
12 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Malá balkánska krajina sa posunula o krok bližšie k tomu, aby sa stala 30. členom vojenskej aliancie. Jeho členstvo bolo zablokované susedným Gréckom kvôli sporu o meno. Macedónski poslanci v utorok jednomyseľne ratifikovali dohodu, podľa ktorej sa ich krajina stane členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Informuje DW.


Všetkých 114 zákonodarcov prítomných v 120-člennom parlamente hlasovalo za, nikto proti alebo sa nezdržal hlasovania. „Pripojením sa k tejto aliancii sa nie iba staneme členom medzinárodnej organizáciie,“ povedal macedónsky prezident Stevo Pendarovski zákonodarcom pred hlasovaním. „Členstvo v najsilnejšej vojensko-politickej aliancii na svete je privilégiom, ale aj obrovskou zodpovednosťou.“

Pred krátkou ceremónou bola pred budovou parlamentu postavená vlajka NATO.


Spor o názov


Vstup Severého Macedónska do najsilnejšej vojenskej aliancie na svete bol Gréckom zablokovaný už desať rokov kvôli sporu o meno. Atény však upustili od opozície potom, čo sa bývalá juhoslávská republika dohodla na zmene názvu na Severnú Macedónsku republiku.

Táto krajina bola predtým známa ako Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, alebo skrátka jednoducho Macedónsko - názov, ktorý zdieľal s gréckou provinciou na jej hranici, pričom obe oblasti boli súčasťou historického regiónu Macedónsko.

Na oplátku za premenovanie krajiny na Severné Macedónsko sa Grécko dohodlo stiahnuť svoje námietky voči svojmu susedovi pri vstupe do NATO a EÚ.

Merkelová bude presadzovať prístupové rozhovory k EÚ


Protokol o pristúpení musí ratifikovať všetkých 29 členov NATO. Španielsko je jediné, ktoré ešte musí dať najavo svoj súhlas. Očakáva sa, že budúci mesiac sa v španielskom parlamente uskutoční ratifikačné hlasovanie. Severné Macedónsko a jeho susedia na západe, Albánsko, dúfajú, že začnú rozhovory o členstve s Európskou úniou, ktoré v októbri zablokovalo Francúzsko a Holandsko.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý mesiac uviedla, že bude presadzovať začatie prístupových rozhovorov o Európskej únii pre Severné Macedónsko a Albánsko.

„Predovšetkým chceme dosiahnuť dohodu na budúcom zasadnutí Európskej rady v marci o začatí prístupových rokovaní s Albánskom a tiež so Severným Macedónskom,“ povedala novinárom v Berlíne na stretnutí s albánskym premiérom Edim Ramom a dodala, že ich členstvo by prospelo aj EÚ.

Naryškin: EÚ sa voči Albánsku a Severnému Macedónsku zachovala cynicky
Odmietnutie zo strany Bruselu začať rokovania o prijatí Albánska a Severného Macedónska do Európskej únie ukazuje cynizmus EÚ smerom k balkánskym štátom. Vyhlásil to riaditeľ Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR RF) Sergej Naryškin v... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | TASR