Marian K. považuje za hlavný dôkaz o existencii zmeniek výpoveď J. Kováčika
12 | 02 | 2020 I TASR

Pre obžalovaného Mariana K. je hlavným dôkazom o existencii zmeniek výpoveď bývalého majiteľa produkčného domu Forza a prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze falšovania zmeniek.


"Pre mňa je výpoveď Jána Kováčika hlavným dôkazom toho, že zmenky existovali tak, ako to tvrdíme," vyhlásil Marian K. Kováčik vlani v svedeckej výpovedi povedal, že pri rokovaniach s Pavlom R. o vstupe do Markízy sa spýtal na možné záväzky. Pavol R. mu mal vtedy povedať, že podpisoval „niečo“ s nebohým advokátom Ernestom Valkom. Aj pred vyšetrovateľom vypovedal, že vedel o akomsi záväzku Pavla R. voči Marianovi K. a Štefanovi Á.

Kováčik však tiež vo svojej výpovedi skonštatoval, že o žiadnych zmenkách nevedel a záväzky voči Marianovi K. a Štefanovi Á. nemali s firmami Pavla R. nič spoločné. Na sporných zmenkách je ručiteľom TV Markíza.

Pavol R. vo svojej záverečnej reči hovoril o amerických tajných službách
Obžalovaný Pavol R. vo svojej záverečnej reči hovoril o amerických záujmoch, tajných službách aj vražde novinára Jána Kuciaka. Zopakoval tiež argumenty o ohrození licencie Markízy, ako aj o svojich podpisoch na zmenkách. Pred senátom... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR


V záverečnej reči sa Marian K. tiež sťažoval na zaradenie na sankčný zoznam. Americká administratíva ho tam podľa jeho slov dala pre porušovanie ľudských práv. "Čie ľudské práva som ja porušil," spýtal sa na súde obžalovaný. Marian K. je obžalovaný z vraždy novinára Jána Kuciaka.

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor Ján Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. trest odňatia slobody vo výške 20 rokov.

Obžalovaní podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Lipšic sa v záverečnej reči v kauze zmenky opieral o komunikáciu cez Threemu
Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic vo svojej záverečnej reči v kauze falšovania televíznych zmeniek viackrát citoval komunikáciu obžalovaného Mariana K. cez šifrovanú aplikáciu Threema. To, že sa s ňou nemanipulovalo, potvrdili podľa... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR