Guaido sa vracia do Venezuely, aby pokračoval v boji proti Madurovi
12 | 02 | 2020 I Dominik SImon

Venezuelský vodca opozície Juan Guaido obišiel zákaz cestovania aby odcestoval do Washingtonu, Bruselu a Davosu. Po troch týždňoch je späť a dúfa, že znovu zapáli nespokojnosť panujúcu voči prezidentovi Madurovi. Informuje DW.


Juan Guaido, vodca opozície a medzinárodne uznávaný dočasný prezident, predniesol prejav pri návrate do Venezuely z trojtýždňovej cesty do zahraničia.S tým že dúfal, že za jeho kampaň za zvrhnutie prezidenta Nicolasa Madura bude vládnuť verejná dynamika.

„Dnes musíme viac ako kedykoľvek predtým oznámiť našu prítomnosť,“ povedal Guaido davu asi 500 stúpencov na námestí v hlavnom meste Caracas. "Toto nie je čas vrátiť sa. Je čas posunúť sa vpred."

Zdalo sa, že ho posilnili jeho stretnutia v zahraničí, kde sa stretol s prezidentom USA Donaldom Trumpom, ako aj s európskymi vodcami, a navštívil Svetové ekonomické fórum v Davose, čím odmietol zákaz cestovania, ktorý mu uložila vláda Madura.

Keď pristál, tweetoval: „Prinášam so sebou záväzok slobodného sveta, pripravený nám pomôcť znovu získať demokraciu a slobodu.“

Guaido povedal fanúšikom v utorok na večernom sprievode, že zadržiava niektoré podrobnosti zo svojich zahraničných stretnutí, že nie je oprávnený hovoriť verejne. „Zostaňte naladení,“ povedal davu.

Na zdravie a dopravné kužele


Podporovatelia Guaido ho oslavovali, zatiaľ čo priaznivci pro-Madura kričali urážky a po príchode na letisko triafali do jeho auta palicami a dopravnými kuželami.

Podľa novinárskeho zväzu tlačových pracovníkov vo Venezuele (SNTP) boli dvaja novinári prísne zbití fanúšikmi Madura, ktorí sa snažili podujatie zdokumentovať.

Maduro vyzval prívržencov, aby „obhajovali“ Venezuelu a „nenechali sa rozptyľovať hlúposťami, figurínami a zradcami vlasti“ v odkaze na Guaido v štátnom televíznom vysielaní.

Čo sa deje vo Venezuele?


Guaido sa vyhlásil za úradujúceho prezidenta krajiny v priamej výzve pre Madura v januári 2019 po znovuzvolení Madura v roku 2018, ktoré bolo vyhlásené za zmanipulované. Viac ako 50 krajín uznáva Madura za dočasného prezidenta Venezuely.

Začiatkom roku 2019 Guaido využíval nadšenú podporu ľudí, ktorí neboli spokojní s Madurom a stavom hospodárstva. Guaido zistilo, že je stále ťažšie udržať tempo predchádzajúcich protestov, napriek tomu, že povzbudzovalo davy ľudí, aby usporiadali pravidelné protesty v snahe prinútiť Madura odísť.

Pompeo vyzýva na ukončenie Madurovej "tyranie" vo Venezuele
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v pondelok na spoluprácu v boji za ukončenie vlády prezidenta Nicolása Madura vo Venezuele, ktorá sa už dlhodobo zmieta v hlbokej politickej a hospodárskej kríze. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR