Exriaditeľa Tiposu a exšéfa IT prepustili z väzby na slobodu
12 | 02 | 2020 I TASR

 Exriaditeľ spoločnosti Tipos Ján B. a bývalý šéf IT Miloš P. už nebudú stíhaní väzobne, ale na slobode. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.


"Senát NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť prokurátora v trestnej veci Jána B. a Miloša P. zamietol ako nedôvodnú. Senát NS SR sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), že dôvody väzby u oboch obvinených v tomto štádiu konania pominuli," dodala ďalej hovorkyňa.

ŠTS v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica 24. januára vyhovel žiadosti dvojice o prepustenie z väzby. Keďže rozhodnutie nebolo právoplatné, museli obaja počkať na rozhodnutie NS SR. Sťažnosť voči rozhodnutiu ŠTS podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Spis bol na NS SR doručený 31. januára.

Vláda bude rokovať o zdvojnásobení prídavkov na deti a o zavedení 13. dôchodku
Ministri sa na dnešnom rokovaní vlády budú okrem návrhov z ministerstva kultúry venovať aj zdvojnásobeniu prídavkov na dieťa a zavedeniu trinástych dôchodkov pre penzistov. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR


O väzobnom stíhaní bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Tipos a bývalého šéfa IT rozhodol senát NS SR 5. decembra 2019. Na svojom verejnom zasadnutí tak vtedy sčasti vyhovel sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS v Pezinku, ktorý oboch pôvodne 29. novembra 2019 nezobral do väzby. Jána B. a Miloša P. okamžite po zdôvodnení rozhodnutia eskortovali priamo z pojednávacej miestnosti príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby, a to do ústavov v Bratislave a Leopoldove.

NS SR dospel k záveru, že sťažnosť prokurátora je dôvodná len sčasti. "Skutok, ktorý je kladený obvineným, sa stal," zdôvodnila vtedy predsedníčka senátu NS SR. V pozíciách, v ktorých obidvaja pôsobili, mali páchať spoločne trestnú činnosť a bude potrebné vypočuť a stotožniť viacerých svedkov minimálne v 144 prípadoch podozrivých hracích kont. NS SR teda vyhovel prokurátorovi ÚŠP len čo sa týka kolúznej väzby. Dvojica by v rámci prebiehajúceho trestného konania mohla ovplyvňovať svedkov.

Rozhodnutie NS SR bolo právoplatné a nebol možný voči nemu riadny opravný prostriedok. NS SR tak neprijal písomné sľuby a záruky obvinených a iných osôb. Dvojicu zadržali príslušníci NAKA počas akcie 26. novembra 2019.