Erdogan varuje, že Turecko zasiahne lietadlá namierené proti civilistom v Idlibe
12 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Americké jednotky a sýrske vládne sily sa zrazili na kontrolnom stanovisku neďaleko východného mesta Qamishli, napätie neustále rastie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že Turecko začalo poskytovať úplnú podporu povstaleckým skupinám proti postupujúcim pro-sýrskym vládnym silám a hrozilo, že zostrelí lietadlá namierené proti civilistom v provincii Idlib. Prišlo ku konfrontácií medzi americkými jednotkami a provládnymi silami na kontrolnom stanovisku neďaleko východného mesta Qamishli, pričom Američania vykonali varovný letecký úder a zároveň ustupovali, píše middleeasteye.net

"Režim a ruské sily spolu s militantmi podporovanými Iránom neustále útočia na civilistov a vedú masakre a prelievajú krv," uviedol Erdogan na schôdzi parlamentnej skupiny vládnucej strany AK. Erdogan uviedol, že Turecko je neústupné, že do konca mesiaca posunie sily prezidenta Bashara al-Asada na de-eskalačnú líniu a zároveň dodal, že: "Bez váhania budeme používať akékoľvek nástroje ... na zemi aj vo vzduchu ".

Podporovateľ povstalcov, Turecko, sa ocitlo zatlačené v Idlibe, v severozápadnej provincii, ktorá sa stala poslednou baštou sýrskej opozície. Na území povstalcov tu žijú približne tri milióny ľudí. Pro-vládna ofenzíva od decembra vysídlila okolo 700 000 ľudí smerom k tureckej hranici.

Ankara už mala v Idlibe niekoľko vojenských pozorovacích miest, ktoré boli súčasťou dohody o de-eskalácii dohodnutej s Ruskom v Sochi v roku 2018, avšak od septembra šesť z týchto miest je obklopených vládnymi silami.

Nedávne udalosti viedli Turecko k masívnemu zásobovaniu rebelov vozidlami a vybavením avšak napriek tejto podpore za niekoľko týždňov stratili územie vo výmere 600 km2. Sýrska vláda a ruské lietadlá neoblomne bombardujú Idlib, kde doposiaľ zahynulo asi 350 civilistov.

V utorok povstalci pri meste Neirab zostrelili sýrsky vládny vrtuľník, Mi17 ruskej výroby . Niekoľko zdrojov na mieste pre Middle East Eye uviedlo, že systém protivzdušnej obrany, ktorý zasiahol tento stroj, poskytlo Turecko.

„Lietadlá, ktoré sa zameriavajú na civilné obytné oblasti, sa už nebudú môcť voľne pohybovať.Budeme naháňať silyrežimu ... z hraníc, ktoré sme určili, “uviedol Erdogan. Prezident Erdogan tiež pokarhal Rusko tým, že vyhlásil, že Ankara už nebude čakať na výsledky nekonečných stretnutí.

Ruská štátna tlačová agentúra Ria Novosti informovala, že Erdogan telefonoval pred svojím ohnivým prejavom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi začiatkom stredy pričom diskutovali o kríze v Idlibe. "Dôležitosť úplnej implementácie existujúcich rusko-tureckých dohôd ... sa zaznamenala," uviedlo vo vyhlásení ruské predsedníctvo.

Niekoľko stretnutí organizovanými Rusmi v Ankare sa od víkendu zrútilo. Tureckí predstavitelia opakovane informovali svojich partnerov, že sýrske vládne sily sa musia stiahnuť z oblastí, ktoré boli nedávno obsadené, vrátane vysoko strategickej diaľnice M5. "Za posledných pár dní sme upevnili našu vojenskú prítomnosť v Idlibe. "Poskytujeme všetku podporu našim sýrskym bratom, ktorí začali tlačiť režimu zo Sochi" uviedol Erdogan.

Sýrsky zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, povedal MEE, že Turecko v posledných dňoch prinieslo rebelom spolu s raketami aj veľké množstvo pokročilých protitankových zbraní. "Je pravdepodobné, že zbrane prišli zo Spojených štátov" uviedol zdroj. Turecký predstaviteľ sa odmietol vyjadriť. CIA poskytla podobnú pomoc povstaleckým skupinám bojujúcim proti Assadovi v rokoch 2012 - 17.



V utorok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyhlásil podporu spojencovi, Turecku. Nasledujúci deň vo východnej Sýrii vypuklo napätie medzi Američanmi a lojalistami z Damašku.

Americký vojenský konvoj bol napadnutý ostrou strelbou na kontrolnom stanovisku v blízkosti mesta Qamishli, uviedla vo vyhlásení koalícia vedená Spojenými štátmi v Sýrii. Koalícia takisto vyzvala Američanov, aby na útok odpovedali pomocou paľby zo zbraní a výstražného leteckého úderu. "Keď koaličné jednotky vydali sériu varovaní a pokusov o de-eskaláciu, hliadka sa dostala pod paľbu ručných zbraní od neznámych jednotlivcov" uviedla.

Pokiaľ ide o Idlib, Erdogan tiež povedal, že odteraz, ak dôjde k ďalším útokom na turecké pozorovacie stanovištia, Turecko bude ako odvetou proti vládnym silám zaútočí kdekoľvek v Sýrii bez ohľadu na hranice stanovené v dohode v Sochi. Oznámenie tureckého prezidenta signalizuje bezprecedentnú eskaláciu medzi Tureckom a vládou v Damašku.

Reakcia Turecka prišla v dôsledku dvoch samostatných útokov sýrskej vlády zameraných na tureckých vojakov v Idlibe za posledný týždeň, po ktorých 13 z nich zahynulo.

Sýrski rebeli podporovaní Tureckom začali začiatkom tohto týždňa ofenzívu na obsadenie strategického mesta Saraqeb, ktoré leží na diaľniciach M4 a M5. Podľa humanitárnych pracovníkov na mieste, s ktorými MEE robila rozhovor, rebeli na krátko obsadili Neirab na západ od Saraqebu, ale neskôr ustúpili.

Najmenej 200 tureckých vojenských vozidiel prekračuje sýrske hranice
03 | 02 | 2020 | Mário Martinka