Čínske podniky začínajú prepúšťať zamestnancov
12 | 02 | 2020 I Peter Paľonder

Šírenie koronavírusu vyvoláva veľké obavy z výrazného poklesu pracovných miest v Číne.


Mediálna spoločnosť Xinchao Media chce kvôli koronavírusu znížiť svoj aktuálny stav o 500 pracovných miest, a teda každú desiatu prácu, s cieľom „zabezpečiť svoje vlastné prežitie“, ako to spoločnosť oznámila na svojom účte prostredníctvom služby zasielania správ WeChat.

Na prekonanie epidémie musíme zabrzdiť, zablokovať tok hotovosti, znížiť náklady,“ uviedol generálny riaditeľ Zhang Jixue. Mnohé spoločnosti zažívajú úpadok od konca januára - napríklad kvôli predĺženým dovolenkám, klesajúcemu dopytu a nižšej spotrebe. „Je možné, že koronavírus by mohol v prvom štvrťroku spôsobiť zníženie počtu pracovných miest o dva až tri milióny,“ uviedol Nie Wen, analytik spoločnosti Hwabao Trust poskytujúcej finančné služby.

Odborník očakáva, že straty pracovných miest budú dočasné. Verejný sektor by mal predovšetkým podporovať menšie spoločnosti, pretože mnohé z nich sú silne zadlžené a krízu nedokázali prežiť z dôvodu problémov s tokom peňazí (cash flow).

Podľa zdravotníckych organizácií zomrelo na koronavírus v Číne nateraz 1 017 ľudí. Počet nájdených infekcií stúpol na približne 42 700. Podľa úradov bolo v Pekingu v polovici minulého týždňa otvorených iba 11 500 reštaurácií, teda 13 % zo všetkých existujúcich. Reťaz reštaurácie Xibei, ktorá prevádzkuje viac ako 360 pobočiek, sa stará o platy približne 20 000 zamestnancov. Ak sa vírus bude ďalej šíriť, „tento počet zamestnancov čoskoro nebude aktuálny“, uviedla spoločnosť pre agentúru Reuters.

Koronavírus Covid-19 stráca silu! Tempo šírenia nákazy spomaľuje
Čína dnes oznámila, že na svojom území v utorok zaznamenala najmenej nových prípadov nákazy koronavírusom Covid-19 od konca januára. Podľa agentúry Reuters to dáva väčšiu dôveryhodnosť odhadu čínskeho experta v oblasti zdravotníctva, ktorý... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Žaneta Hurbanová