CIA po dobu 50 rokov podrážala svojich spojencov tým najlacnejším trikom.
12 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Už od roku 1970, teda takmer pol storočia, americká spravodajská služba CIA, bez problémov odpočúva celý svet.


CIA tajne odkúpila najdôležitejšieho a najväčšieho výrobcu kódovacích prístrojov po druhej svetovej vojne Crypto AG. Odpočúvali tak všetkých, od Južnej Ameriky, cez arabské krajiny až po Japonsko. Presne vedeli, kedy, kto a čo robí. Nečinne sledovali hrôzy po celom svete a zarábali na tom miliardy dolárov. Neboli však sami. Do hry bola zainteresovaná aj Spolková republika Nemcko. Čína a Rusko im však na tento trik nikdy nenaleteli.

Washington Post v utorok (11. Februára 2020) zverejnil toto obrovské odhalenie, ako výsledok rokov pracného investigatívneho výskumu v spolupráci s nemeckou spravodajskou stanicou ZDF. Z vyšetrovania vyplýva, že CIA (Central Intelligence Agency) a neskôr jej sesterská organizácia NSA (National Security Agency) asi päť desaťročí špehovali celý svet. A nešlo len o nepriateľov, špehovali aj svojich spojencov.

Za celým tajomstvom stojí švajčiarska spoločnosť Crypto AG, ktorá po druhej svetovej vojne patrila medzi popredné svetové šifrovacie spoločnosti. Tá sa celosvetovo preslávila tým, že úspešne vyrábala kódovače pre americkú armádu počas druhej svetovej vojny. Po jej skončení ich s vďaky za „víťaznú“ spoluprácu poverili Spojené štáty obrovským vojenským mandátom a podpísali s firmou výnosný kontrakt. Nasledujúce desaťročia tak CIA špehovala dianie v približne 120 krajinách po celom svete. CIA túto spoločnosť v roku 1970 odkúpila aj s nemeckou BDF.

Následne boli kódovacie zariadenia použité v Iráne, v Indii či Pakistane ale aj počas latinskoamerickej vojenskej diktatúry. Kódery slúžili na utajovanie informácií dokonca aj vo Vatikáne, kde používali kryptografy od spoločnosti Crypto AG.

Hlavnými prepisovačmi dejín sú vlády (Alexander Minkin)
Komentár Alexandra Minkina (Moskovský komsomolec) Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


S výnimkou CIA (a NSA) nikto nevedel, že skutočným vlastníkom spoločnosti Crypto AG je samotná CIA, ktorá ako majiteľ dokázala sabotovať všetky nechránené prístroje. Všetky dokumenty tak mohli bez problémov dešifrovať a dobre kryptované tajné správy dokázali obratom rozlúštiť. Washington Post a ZDF odhalili aj fakt, že celý projekt bol utajovaný až tak dobre, že pre samotných zamestnancov švajčiarskej spoločnosti bolo prekvapením a priam až potupou, keď vyšlo najavo pre koho skutočne pracovali. Zistenie prišlo totiž až do v roku 2018, keď CIA predala svoj podiel v spoločnosti dvom súkromným stranám. Obe mediálne spoločnosti však na prípade pracovali už od roku 2004, kedy sa prvýkrát dozvedeli, čo CIA skutočne po celé desaťročia robí.

Nemecká BND sa podľa zverejnených správ začiatkom 90. rokov stiahla, americká CIA však v tejto činnosti pokračovala až do roku 2018. Firma Crypto AG bola vtedy odpredaná, pričom totožnosť akcionárov zostala chránená na základe zákonov Lichtenštajnska.

Podľa zverejnených správ prístup k vnútornej komunikácii vlád na Blízkom východe, v Latinskej Amerike a v iných častiach sveta pomohol spravodajským službám získať obraz o udalostiach, akými bola rukojemnícka kríza v Iráne z roku 1979 alebo bombový útok v berlínskom diskoklube z roku 1986, ktorý bol pripísaný Líbyi. BND a CIA sa zároveň delili o zisky v miliónoch dolároch, vytvárané predajom produktov spoločnosti Crypto AG.

Po stopách „objednávateľov“ vraždy Solejmáního. (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Krajiny ako Japonsko, Mexiko, Egypt, Južná Kórea, Irán, Saudská Arábia, Taliansko, Argentína a Líbya používajú tieto prístroje na komunikáciu najcitlivejších vládnych dokumentov. Podľa príkladu z Washington Post, počas predsedníctva Jimmyho Cartera, CIA špehovali egyptského prezidenta pred podpisom dohovoru v Camp Davide.

Sovietsky zväz ani Čína šifrovacie zariadenia od firmy Crypto AG nenakupovali, čím boli tieto súperiace komunistické veľmoci z veľkej časti uchránené od týchto špionážnych aktivít.

Zahraničné vlády však platili nemalé peniaze práve Spojeným štátom a západnému Nemcku za používanie ich najtajnejších kódovacích zariadení, aby tým v konečnom dôsledku umožnili prístup k samotným tajným správam. Jednalo sa najmä o krajiny spravodajskej aliancie Five Eyes Intelligence Alliance, do ktorej patria Spojené štáty, Británia, Kanada, Austrália a Nový Zéland. Šiestou krajinou tejto päťčlennej aliancie bolo samozrejme aj samotné Nemecko.

Odhaduje sa, že táto operácia, ktorá prebiehala celé desaťročia, priniesla americkým a západonemeckým vládam zisky v objeme niekoľkých miliárd dolárov.

Tajné špehovanie svojich spojencov zo strany CIA však nebolo úspešné len z materiálneho hľadiska výšky ziskov. Prekonala všetky možné očakávania najmä na strane získavania kľúčových informácií. Do roku 1980 získala samotná CIA až 40% strategických informácií týmto spôsobom. Kým nemcká BND sa dostala takto až k 90% všetkých informácií, ktoré boli šifrované zariadeniami od spoločnosti Crypto AG.

V roku 1990 CIA napokon vyplatila Nemcov z tohto tajného paktu a až do roku 2018 pokračovala vo tomto veľkom podvode už iba ako jediný majiteľ.

Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan