Časovaná bomba, ktorá by mohla rozdrviť trhy s ropou
12 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Výroba ropy v Líbyi klesla na menej ako 200 000 bpd a neistota spojená s výpadkom spôsobuje spoločnosti OPEC + komplikácie, pretože sa zdá, že sa zníženie produkcie prehlbuje. Informuje portál RT.


Občianska vojna v Líbyi vstúpila do nebezpečnej novej fázy pred niekoľkými týždňami, keď líbyjská národná armáda (LNA) a súvisiace milície blokovali terminály na vývoz ropy ako spôsob, ako vyvinúť tlak na vládu národnej dohody (GNA) v Tripolise. Podľa odhadov z konca minulého týždňa sa medzimesačná bilancia znížila a výroba Líbye klesla na približne 180 000 bpd.

V nedeľu spoločnosť z Líbye v oblasti ropnej rafinérie Azzawiya uviedla, že v súčasnosti zastavuje rafinérske operácie, pretože nemá dostatok ropy. Národná ropná spoločnosť v januári varovala, že výroba by nakoniec klesla na nulu, pretože by sa naplnilo skladovanie a museli by sa vyprázdňovať ropné polia. Výpadok je významný a predstavuje 800 000 až 1 milión barelov denne (mb / d). Surová ropa Brent kvôli koronavírusu klesla pod 55 dolárov za barel a trh s ropou sa zdá byť do veľkej miery indiferentný voči narušeniu v Líbyi. Strach je z ničenia dopytu v Číne a rozsiahlejšej hospodárskej škody spôsobenej masovou karanténou. V tomto kontexte je ťažké si predstaviť, kde by sa zo surovou ropu obchodovalo, keby k výpadku v Líbyi nikdy nedošlo.

"A čo viac, výroba líbyjskej ropy by sa mohla čoskoro znovu obnoviť, ak sa dosiahne budúci týždeň dohoda v Ženeve po stretnutí konfliktných strán v Káhire," napísala Commerzbank v pondelok vo vyhlásení. "Viac ako 1 milión barelov ďalšieho paliva z Líbye za deň by mohol z krátkodobého hľadiska posunúť cenu Brent-u smerom k hodnote 50 dolárov za barel."

OPEC + teraz rokuje o ďalšom kole škrtov, aby zabránil ďalšiemu kolapsu trhu. Spoločný technický výbor OPEC (JTC) navrhol hlbšie zníženie o 600 000 bpd a predĺženie škrtov do konca roku 2020. Ak OPEC + bude postupovať podľa očakávaní, ďalšie zníženie o 600 000 bpd zvýši celkové zníženie z 2,1 na 2,4 mb / d. Pridajte ďalších 300 000 bpd jednostranných znížení zo Saudskej Arábie a ich celková hodnota je 2,7 mb / d.

Ale ako do toho zapadá Líbya?


Líbya mohla zostať v režime offline alebo sa kedykoľvek vrátiť online. "Podľa nášho názoru by sa ropný trh mohol zmiasť v mienke o úlohe Líbye v súvislosti s navrhovanou dohodou OPEC +," napísal Standard Chartered v utorok v správe. „Chápeme, že predpovedané trhové bilancie použité na kalibráciu navrhovaného zníženia predpokladajú, že výstup Líbye sa okamžite vráti na svojich predchádzajúcich 1,1 Mb / d.“

Účtovníctvo OPEC + predpokladá, že Líbya sa vracia späť, a dôvodom je „odstránenie líbyjského vývozu ako potenciálneho medvedieho faktora,“ dodal Standard Chartered. „Ak by sa vrátili rýchlo, nevyžadovalo by sa doladenie dohody a akýkoľvek pomalší návrat by znamenal ďalšie sprísnenie trhu.“ Investičná banka uviedla, že je možné, že „trh z krátkodobého hľadiska nemusí tento líbyjský aspekt plne pochopiť; môže nesprávne vidieť zníženie o 0,6 MP / d ako čisto určené koronavírusom a domnieval sa, že ďalší líbyjský vývoz by vyžadoval ďalšie zníženie od OPEC + na vyrovnanie trhu. “ OPEC + teda predpokladá, že Líbya sa odrazí späť. Občianska vojna sa však mohla rovnako ľahko natiahnuť na neurčito. V takom prípade by sa trh sprísnil v porovnaní s tým, čo predpokladá spoločnosť OPEC +. Nedávne rokovania v Ženeve neviedli k prímeriu a vojna pokračuje. Ďalšie kolo rozhovorov je naplánované na tento mesiac.

„To znamená, že blokáda pravdepodobne zostane na mieste najmenej niekoľko týždňov,“ napísala spoločnosť JBC Energy v poznámke. Firma však uviedla, že neistota bude pretrvávať a pre OPEC + je z hľadiska načasovania obrovská výzva. „Návrat Líbye by mohol ľahko prísť skôr ako v prípade škrtov [OPEC +], pričom by ich v každom prípade s najväčšou pravdepodobnosťou prekonal čo do veľkosti,“ dodal JBC.

Koronavírus by mohol zasiahnuť globálnu ekonomiku tvrdšie ako SARS
Smrteľný koronavírus by mohol mať na svetovú ekonomiku omnoho výraznejší vplyv ako syndróm akútneho respiračného zlyhania (SARS), ktorý sa vyskytol v roku 2003, tvrdí ruská agentúra National Credit Rating (NCR). Informuje o tom spravodajský portál... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Marek Molnár