Prieskum: Väčšina Slovákov chce lepšiu ochranu prírody
11 | 02 | 2020 I Dušan Guman

Máloktorý prieskum má také jednoznačné výsledky. Prieskum agentúry Focus preukázal, že až 82 percent Slovákov si praje omnoho väčšie územie bez zásahu, ako je tomu dnes. Informácie o prieskume a jeho výsledkoch priniesol denník SME.



Bez zásahu je dnes reálne len jedno percento

Pod bezzásahovou zónou sa rozumie územie, kde sa neťaží, nepoľuje a nepoužívajú sa chemické látky. Desať percent z celého územia Slovenska by na takýto účel vyčlenilo 82 percent Slovákov. Toto sú výsledky prieskumu agentúry Focus z 15. až 22. januára. Agentúra skúmala otázku bezzásahovosti na vzorke 1013 respondentov. Otázka znela: V súčasnej dobe sú na Slovensku prírodné rezervácie, v ktorých sa vôbec neťaží, nepoľuje, nepoužívajú sa chemické látky a ani iným spôsobom sa nezasahuje, na rozlohe jedného percenta územia Slovenska. Súhlasili by ste so zvýšením tejto rozlohy na desať percent územia Slovenska, alebo nie?
Prírodu vnímajú Slováci citlivo

82 percent respondentov odpovedalo na položenú otázku kladne. S rozšírením bezzásahovej zóny nesúhlasilo dvanásť percent respondentov. Zvyšných šesť percent opýtaných odpovedať nevedelo. Oproti decembru minulého roka mierne narástol podiel tých, ktorí by súhlasili so zväčšením rozlohy prírodných rezervácií na Slovensku. Konkrétne o tri percentá. Momentálne prebieha aj kampaň Všetko pre nič, ktorej súčasťou je petícia. Jej cieľom je dosiahnuť desať percent Slovenska bez zásahu. Petíciu spustilo Lesoochranárske zoskupenie VLK. Iniciatíva My sme les dlhodobo požaduje od vlády zavedenie zóny bež možných zásahov vo všetkých národných parkoch, ktoré predstavujú približne päť percent územia Slovenska.

VIDEO: Vybuchla sopka Piton de la Fournaise, teraz zaplavuje lávou ostrov Réunion
Sopka na ostrove Réunion v Indickom oceáne zaplavuje okolitú krajinu horúcou lávou a do ovzdušia vypúšťa husté čierne oblaky dymu. Informuje portál Volcano Discovery. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Marek Molnár