Polovojenskú skupinu Slovenskí branci považovali za hrozbu, no nik ich nezastavil
11 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová
Takzvaných Slovenských brancov riešila polícia, ministerstvo vnútra, prokuratúra a tiež tajné služby, no žiadna z inštitúcií nijaký zásadný výsledok nepriniesla. Aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS) sľuboval, že prijme konkrétne legislatívne opatrenia voči tejto polovojenskej skupine, ktorá sa zviditeľnila aj otvorenou podporou Nočných vlkov. Nestalo sa. Téme sa venoval glob.zoznam.sk.

Gajdoš vlani tvrdil, že Slovenskí branci sú bezpečnostnou hrozbou a prijme všetky opatrenia, aby ich činnosť dostali pod kontrolu. „Fungovanie takýchto zoskupení, ktoré konajú na vlastnú päsť, môže prispieť k tomu, že v spoločnosti narastie extrémizmus alebo radikalizmus.” Podali aj podnet na Generálnu prokuratúru SR.

Dnes však rezort vyhlásil, že svoje kompetencie vyčerpal. „Rezort obrany v boji proti Slovenským brancom spravil maximum vrátane podania podnetu na Generálnu prokuratúru s ohľadom preskúmania ich zákonnosti. Všetko ostatné je v gescii orgánov činných v trestnom konaní,” citoval portál hovorkyňu.

Generálna prokuratúra zareagovala nasledovne: „V minulosti sme to riešili a postúpili na políciu. V tejto súvislosti Vás môžem odporučiť len na políciu,” uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová.  Od Policajného prezídia dostal Glob.sk podobnú odpoveď. „Agenda združení, ich registrácie, teda ich zákonnosti je v kompetencii ministerstva vnútra. Pokiaľ ide o túto otázku, prosím kontaktujte príslušného hovorcu ministerstva vnútra,” napísal hovorca prezídia Michal Slivka.

Slovenskí branci oficiálne fungujú od roku 2012. Po celom Slovensku majú stovky členov. Výraznú pozornosť vzbudili v roku 2015, kedy sa prevalilo, že na základných a stredných školách učia deti strieľať zo samopalu a rozprávajú im o histórii Slovenska. Vtedajšie vedenie ministerstva školstva skritizovalo prednášky takýchto ľudí na školách.

Parazitovanie majú v krvi! (Peter Oremus)
(autor je aktívny politik) Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Peter Oremus