Polícia spúšťa mobilnú aplikáciu na privolanie pomoci
11 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová
Nová mobilná aplikácia pre smartfóny má umožniť privolať pomoc bez toho, aby bolo potrebné telefonovať na tiesňovú linku polície, informoval portál zive.aktuality.sk.

Užívateľ bude môcť jednoduchými krokmi poslať SMS správu na operačné stredisko polície, ktoré automaticky vyšle hliadku. „Nie je možné zabezpečiť na každom rohu ulice policajnú hliadku, ale aplikácia je jednou z ďalších možností, ktorá zabezpečí, aby boli policajti vyslaní na miesto bezodkladne,“ hovorí prezident Policajného zboru Milan Lučanský. Nový nástroj pre mobily ale nebude nahrádzať číslo 158, to bude fungovať naďalej.

Aplikácia polície má pomôcť aj v krízových situáciách. „Keď som účastníkom incidentu – svedkom, ale nechcem byť videný, ako zdvihnem telefón a volám na tiesňovú linku,“ priblížil Lučanský. Určená je aj pre obete domáceho násilia, ktoré sa boja alebo nemôžu zatelefonovať na políciu.

Pomocou GPS aplikácia sama zistí polohu toho, kto privoláva pomoc. Určená je pre situácie, keď je potrebné konať potajomky. Vďaka čiernemu pozadiu aplikácie telefón zbytočne nežiari v tme. Neodhalí tak toho, kto chce zavolať políciu. Volajúci o pomoc má vyplniť meno, priezvisko, dátum narodenia a telefónne číslo, prípadne aj e-mail. Telefónne číslo bude základným overovacím prvkom. E-mail bude slúžiť napríklad na zaslanie hesla, keď používateľ zmení mobil.

Bude možné vyplniť aj nepovinné údaje ako napríklad číslo vchodu alebo číslo bytu, aby hliadka mohla bezodkladne zasiahnuť. Vo finálnom kroku sa v podobe textovej správy dajú doplniť ďalšie informácie. Všetky kroky sú priebežne posielané na operačné stredisko. Čiže aj keď sa celý postup nedokončí, polícia už informáciu dostane.

Dôchodkyňa, ktorá sa údajne pokúsila otráviť tri ženy, sa postaví pred súd
Dôchodkyňa zo Šiah, ktorá sa údajne pokúsila postupne otráviť najmenej tri ženy, sa má postaviť pred súd. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová