Nemecké interregnum
11 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Brusel si začína robiť prehľad o tom, čo bude pre EÚ znamenať boj o vedúci post CDU. Kritici Angely Merkelovej sa často vysmievali, že urobila zo „stability“ fetiš. Ako sa blíži k súmraku svojho kancelárstva, niektorí z týchto kritikov - v Berlíne a Bruseli - si začali uvedomovať, že stabilita nemusí byť koniec koncov taká zlá. Píše Financial Times.


Pondelokové správy, že Merkelová zostúpi ako vodca kresťanských demokratov a ukončí svoje nádeje kancelárstva, vyvolala vodcovský boj, ktorý sa vykresľuje ako boj o srdce strany, ktorej dominuje Merkelová dve desaťročia. Melanie Amann z magazínu Der Spiegel vyzýva AKK, aby odložila hašternie sa pri „historickej príležitosti“, aby zabezpečila „dôstojný“ koniec Merkelovej vlády.

Uprostred obvinení budú pravdepodobne bojovať o nástupníctvo štyria muži. Bloomberg profiluje kandidátov ako: „temného princa“ Jensa Spahna; porazeného súpera AKK Friedricha Merza; týčiaci sa Bavorský Markus Söder; a meno, ktoré bude známe v bruselských kruhoch, bývalý europoslanec Armin Laschet. Je pravdepodobne najviac centristickým zo štyroch, a teda kandidátom za kontinuitu.

Brusel tiež začal rozmýšľať, čo bude pre EÚ znamenať boj o vedúceho CDU. Guntram Wolff z Bruegelsu si myslí, že odchod AKK bude pre EU prípad "bud'te opatrný, čo si želáte".

AKK sa minulý rok nechvalne preslávila na európskej scéne provokatívnou kampaňou, ktorá rozhnevala Francúzsko tým, že vyzvala na zrušenie sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. „Tí, ktorí si pri správach o odchode s úľavou povzdychli, by si mali uvedomiť, že teraz nie je úplne jasné, kam bude smerovať Nemecko,“ hovorí Wolff. Očakáva, že nemecké interregnum preruší všetky iniciatívy v EÚ, pretože CDU dostane postaví svoj dom do pozoru. „Bude to obrovská infiltrácia a introspekcia CDU na strategickú orientáciu na EU. Sme v roku, keď sa neprijmú žiadne väčšie rozhodnutia, “dodáva Wolff.

„Merkelová bude musieť počas predsedníctva dokončiť dve veľké veci: rokovania o rozpočte a pakt o migrácii,“ hovorí jeden z vyšších úradníkov. Peniaze a migranti sú najcitlivejšími európskymi subjektmi, ktoré rozdeľujú konzervatívcov v Berlíne od stredo-ľavých koaličných partnerov.

Z dlhodobého hľadiska sa niektorí diplomati EÚ už začínajú obávať dôsledkov pravicového zásahu pod akýmkoľvek novým vedením CDU, odklonu od študovanej a často frustrujúcej centralizácie pani Merkelovej. Jeden úradník varuje, že v prípade veľkých bruselských projektov - napríklad Green Deal - „Môže sa stať hocičo“.

Planéta Európa


Predseda Európskej rady Charles Michel bol zaneprázdnený naliehaním na zahraničných vodcov na jeho poslednej ceste priniesol výzvu k africkým hlavám štátov a vlád s požiadavkov výraznej obet . „Váš severný sused sa mení,“ vyhlásil v nedeľu večer na oficiálnej večeri samitu Africkej únie v Addis Abebe. „Dnes som tu, aby som hovoril za 27 európskych krajín. Dvadsaťdva z nich nikdy nemalo kolónie. “

Bol to prekvapivo vysoký nárok bývalého belgického predsedu vlády, ktorý sa v minulosti pokúsil preukázať citlivosť v súlade s temnou históriou svojej krajiny v Kongu, Rwande a Burundi. Jeho 22 európskych nevinných krajín bolo v pondelok vo zverejnenej verzii prejavu znížené na 21, aby napravili, čo úradníci uviedli ako chybu pri počtoch.

Ale stále sa to zdalo príliš veľa. Zatiaľ čo EÚ práve vyškrtla zo svojho listu členov arciimperialistov Veľkú Britániu. Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Nemecko, Belgicko, Holandsko, Dánsko a Švédsko mali v určitom čase koloniálne zastúpenie v Afrike, hoci v rôznom rozsahu. Ukazuje to, že snaha pána Michela o budovanie mostov pomocou obviňovania je nebezpečná hra, naznačuje autor Adam Hochschild, historik imperializmu a obchodu s otrokmi.

Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeon využila v pondelok svoju cestu do Bruselu, aby varovala, že Spojené kráľovstvo sa bude snažiť splniť svoje sľuby po brexite pre odvetvie rybného hospodárstva, keďže tento sektor sa dostáva do popredia rozhovorov medzi Londýnom a Bruselom. Podľa premiéra Borisa Johnsona by bolo „veľmi ťažké“ dať škótskym rybárom kontrolu nad vodami svojej krajiny, pričom by zároveň neohrozila ich schopnosť predávať na európskych trhoch. „Nepredpokladám, že je to re ňho ľahká úluha - ale bola to jeho strana, ktorá to sľúbila,“ povedala pani Sturgeonová na udalosti Európskeho centra politiky.

Pani Sturgeon, ktorá sa tiež stretla s vedúcim vyjednávačom EÚ pre Brexit Michelom Barnierom, hovorila o svojich nádejách, že sa Škótsko jedného dňa vráti k bloku ako nezávislý národ. Môže sa jej uľaviť, že Brusel neplánuje žiadne ďalšie kroky v súvislosti s kúskom podporovanoým jej škótskou národnou stranou, ked' použila slová ako „Škótsko“ a „Európa“ sú spojené srdcom na ústredí Európskej komisie v Berlaymont hodiny pred Brexitom 31. januára. Komisia uviedla, že jej chýba potrebné povolenie, uviedla však, že incident neohlásila belgickým orgánom, pretože ho „nepovažovala sa za bezpečnostnú hrozbu“.

„Hyperkomisár EÚ“


L'Express profiluje francúzskeho Thierryho Bretona, nového digitálneho a priemyselného vodcu EÚ - a tvrdí, že jeho výrečnosť a veľkolepý štýl mu nezískavajú v Bruseli body s univerzálnymi platmi.

Pokus a omyl


The New York Times hovorí s Matteo Salvinim o tom, prečo si vychutnáva vyhliadky na stíhanie talianskymi súdmi - a prečo sa jeho situácia neliší od situácie prezidenta Donalda Trumpa.

Írsky rozpadajúci sa duopol


Hlasy sa s konečnou platnosťou spočítali a Sinn Féinovi chýbal len kúsok aby sa stal najväčšou stranou v parlamente, napriek výhre v ľudovom hlasovaní. Nacistická ľavicová strana získala 37 zo 160 kresiel, pričom konzervatívna hlavná opozícia Fianna Fáil obsadila 38 a Fine Gael premiéra Lea Varadkara klesla na 35. Ben Hall z FT si myslí, že „Írsko prežíva svoj moment zmeny“.

Šliapnite na brzdy


Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier požiadal Európsku komisiu, aby požiadala Brusel, aby prehodnotil svoje rozhodnutie revidovať ciele týkajúce sa emisií oxidu uhličitého pre výrobcov automobilov.

Zákaz nenávisti


Švajčiarski voliči jasne podporili zákony na ochranu ľudí LGBT pred diskrimináciou a nenávistnými prejavmi. Zákon, ktorý bol proti pravicovým silám, získal podporu 63 percent voličov v poslednom referende krajiny.

Merkelová v Davose: „Našou chybou bolo že sme neboli pripravení na utečeneckú krízu“
Kancléřka Merkelová v Davose vyhlásila, že konflikt v Líbyi sa musí zastaviť skôr, ako sa začne ďalšia utečenecká kríza. Dodala, že globálny pokles diplomacie spôsobuje, že regióny ako Sahel sú nestabilnejšie. Informuje o tom DW... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon