Koronavírus je pravdepodobne schopný šíriť sa cez potrubie v budovách
11 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Viac ako 100 obyvateľov bolo evakuovaných z bytového domu v Hongkongu po tom, ako dvaja ľudia ochoreli novým smrteľným koronavírusom ktorý by sa mohli šíriť potrubím.

Hongkonské centrum pre ochranu zdravia uviedlo, že dvaja chorí ľudia žili na samostatných poschodiach v Hong Mei House na Cheung Hong Estate v oblasti New Territories v Hongkongu.

Obyvatelia boli evakuovaní z budovy potom, čo bola v kúpeľni jedného z pacientov nájdená nezatavená rúra. 62-ročná žena, ktorej meno nie je zverejnené, žije 10 poschodí pod obyvateľom, ktorý pred ňou ochorel, píše newsweek.com

Sophia Chan, zdravotná tajomníčka Hongkongu, uviedla, že u štyroch ďalších nájomcov žijúcich v troch samostatných jednotkách sa vyvinuli príznaky koronavírusu 2019-nCoV . Medzi príznaky vírusu patrí horúčka, suchý kašeľ, dýchavičnosť a problémy s dýchaním. Obyvatelia boli vyvedení z celkom 23 jednotiek.

Podľa tlačovej agentúry AFP dorazili zdravotnícki úradníci oblečení v maskách a bielych kombinézach do 35-poschodového bytového domu s 3 000 ľuďmi v skorých ranných hodinách. Zistili, že 35 bytov bolo spojených rovnakým odvodňovacím systémom.

Ako preventívne opatrenie boli obyvatelia premiestnení, informovali predstavitelia agentúry AFP. Wong Ka-hing z Centra pre ochranu zdravia a novinárom povedal: „Nie sme si istí, aká bola presná metóda prenosu". „Stále to môže byť prostredníctvom zvyčajnej metódy kvapiek alebo kontaktu.“

Jedna z obyvateliek, ktorá sa identifikovala iba ako Chan, vyhlásila pre tlačovú agentúru: „Samozrejme, že sa bojím". „Žijem so svojím synom, svokrou, vnúčatami a manželom. Zriedka chodíme už von, pretože nemáme dosť masiek. Nedovolím svojim vnúčatám hrať sa na chodbe. Teraz nemôžeme dokonca ani zostať doma.“

Hongkonská vláda začala vyšetrovanie potrubí v budove, informoval The Guardian.

Incident pripomína prepuknutie SARS v roku 2003, tiež formy koronavírusu, kde 42 obyvateľov zomrelo po tom, čo 329 obyvateľov sídliska v meste chytilo vírus práve chybným potrubím.

The New York Times však informoval, že Frank Chan, tajomník Hongkongu pre dopravu a bývanie, uviedol, že prípady 2019-nCoV v Hong Mei House neboli porovnateľné, pretože rúry boli mimo budovy počas vypuknutia SARSu a vírus bol vo vzduchu. Keďže 2019-nCoV je celkom nová choroba, nie sú zatiaľ známe všetky spôsoby prenosu.

Čína: Nový koronavírus má už vyše 1000 obetí, nakazených je 42.638 osôb
Epidémia nového koronavírusu si v Číne vyžiadala ďalších 108 obetí. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | TASR