Kollár chce zachrániť našu najväčšiu zásobáreň pitnej vody
11 | 02 | 2020 I Platený PR článok
Voda a ochrana životného prostredia sú najdiskutovanejšími témami vo svete za uplynulý rok. Politici aj odborníci hľadajú cestu ako ochrániť život. No u nás pred voľbami táto téma takmer nikoho nezaujíma. Životné prostredie a jeho ochrana ostali v predvolebných diskusiách bokom.

Slovensko je krajinou skládok, ktoré znečisťujú nielen ovzdušie ale aj podzemné vody. Doterajšie vlády tento problém takmer neriešili. V krajine sa rozmáhajú stále nové čierne skládky, štát si pritom nedokázal poradiť ani so starými enviromentálnymi záťažami. Jedna z nich dokonca ohrozuje našu najväčšiu zásobáreň pitnej vody na Žitnom ostrove.

Ako jediný v predvolebnej kampani upozornil na hroziacu katastrofu predseda Sme rodina Boris Kollár, ktorý sa bol pozrieť osobne priamo na mieste. „Podo mnou tiká časovaná bomba,“ zdôraznil vo videu na facebooku.

Všetko sa to začalo v roku 1966, kedy chemické závody začali ukladať vysoko toxický odpad do vyschnutého ramena Dunaja bez potrebných úprav proti presakovaniu. Kollár upozorňuje, že do roku 1979 navozili na Žitný ostrov viac ako 122 tisíc metrov kubických odpadu uloženého v sudoch. Po dokončení Gabčíkova začala hladina vôd stúpať. Dnes už dosahuje výšku chemického odpadu, ktorý začal presakovať do spodných vôd. Enviromentalisti a aktivisti na hroziaci problém už dlho upozorňujú. Politici ho však neriešia. Ministerstvo životného prostredia sa namiesto odstránenia toxických látok z pôdy, rozhodlo odpad uzavrieť do obrovskej kapsuly za desiatky miliónov eur. Podľa Kollára nejde vôbec o systémové riešenie, ale opäť premárnené peniaze. Na nedostatky tohto riešenia upozorňujú aj odborníci.

Sme rodina považuje ochranu pitnej vody za kľúčov v oblasti životného prostredia. Po voľbách chcú pripraviť plán na odstránenie starých enviromentálnych záťaží a začať chcú práve na Žitnom ostrove. „Stojíme na začiatku najväčšej zásobárne pitnej vody v Strednej Európe. Minulé storočie bolo storočie ropy, toto storočie bude obdobie vody. Kto bude mať vodu, bude bohatý. Ideme si otráviť náš slovenský národný poklad,“ zdôraznil Boris Kollár.

Téme sa venujú aj vo svojom volebnom programe Pomoci rodinám. „Nie je akceptovateľné, aby odstraňovanie starej environmentálnej záťaže napr. v Bratislave - Vrakuni, ktorá je trvalou a veľmi vážnou hrozbou vzniku ekologickej katastrofy na Malom Dunaji a Žitnom ostrove, dokonca s možným presahom do zahraničia, trvalo dlhé roky bez pozitívnych výsledkov. V tomto smere je potrebné prehodnotiť a preveriť činnosť určitých rezortných organizácií, napríklad VÚVH, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. , GÚDŠ, Vodohospodárska výstavba, š.p. a ďalších organizácií,“ avizuje Sme rodina.

Kleptokraciu vymeníme za bláznokraciu?
Igor Matovič premiérom? Ak by sa stal Matovič premiérom, došlo by skutočne z zmene. Kleptokraciu vymeníme za bláznokraciu. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | Peter Bachan